Policija provela kriminalističko istraživanje nad dvojicom muškaraca

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/granicni_policajac.jpg

Zatečeni u pokušaju krijumčarenja migranata i počinjenju prekršaja iz Zakona o strancima

Foto: ilustracija

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, policijski službenici Policijske uprave karlovačke proveli su kriminalističko istraživanje nad 27-godišnjim državljaninom Ukrajine. 

Naime, u noćnim satima 13. svibnja policijski službenici su na području općine Cetingrad zamijetili osobno vozilo koje pokušava nezakonito prijeći državnu granicu iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku. Dolaskom do mjesta događaja, a nakon što je vozilo ušlo na teritorij Republike Hrvatske, utvrdili su da vozilo guraju strani državljani. Potom je navedeno vozilo krenulo unatrag i pregazilo jednu mušku osobu, stranog državljanina. Odvezen je u zdravstvenu ustanovu gdje je ustanovljeno da je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 27-godišnji vozač, iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, prevozio strane državljane do krajnjeg odredišta te je predan pritvorskom nadzorniku, dok je protiv njega podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke su proveli i kriminalističko istraživanje nad 28-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o strancima. Naime, u večernjim satima istoga dana, na području Karlovca, policijski službenici kontrolirali su taxi vozilo zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 28-godišnjak, a u kojem su se nalazili strani državljani koji su na nezakonit način prešli državnu granicu. Vozač je imao upaljen taksimetar, ali nije imao odobrenje za obavljanje autotaxi prijevoza na području Karlovačke županije. Zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prijevozu u cestovnom prometu proslijeđena je obavijest nadležnom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, a zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o strancima će protiv vozača biti podnijet optužni prijedlog nadležnom sudu.

Svi prevoženi strani državljani izrazili su namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu.

Priopćenja | Kaznena djela i zakon