Pojačane mjere nadzora u prometu povodom Martinja

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/prometna_policija_1.jpg

Od 6. do 8. studenog i od 11. do 15. studenog poduzimat ćemo pojačane mjere nadzora sudionika u prometu s ciljem utvrđivanja vozača koji čine najteže prometne prekršaje, a posebice onih koji upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola

Foto: ilustracija

U studenom i prosincu policija nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnu uporabu mobitela.
 
Ujedno, povodom narodnog običaja krštenja mošta Martinja i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića, s ciljem preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, policija će svoje aktivnosti dodatno usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.
 
Stoga će na području Policijske uprave karlovačke policijski službenici tijekom predstojećih dana vikenda od 6. do 8. studenog i od 11. do 15. studenog poduzimati pojačane mjere nadzora sudionika u prometu s ciljem utvrđivanja vozača koji čine najteže prometne prekršaje, a posebice onih koji upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola i njihovog isključivanja iz daljnjeg sudjelovanja u prometu, kako  bi se na taj način osigurala zadovoljavajuća razina sigurnosti ljudi i imovine.
 
Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati kada je u dane proslave Martinja na području Policijske uprave karlovačke zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola sankcionirano 35 vozača, a najveća izmjerena koncentracija alkohola iznosila je 2,53 promila.
 
U prvih deset mjeseci 2020. godine dogodilo se 649 prometnih nesreća (osam sa smrtno stradalim osobama, 192 s ozlijeđenim osobama i 449 s materijalnom štetom) u kojima je 277 sudionika bilo pod utjecajem alkohola i to u svojstvu vozača 203, putnika 71 i pješaka tri. U 124 prometne nesreće počinitelji su bili pod utjecajem alkohola, a od toga dvije prometne nesreće bile su sa smrtno stradalim osobama, 49 s ozlijeđenim osobama i 73 s materijalnom štetom.
 
Kako bi se izbjegle najteže posljedice u prometu skrećemo pozornost svim sudionicima u prometu da poštuju prometne propise, a posebice vozačima da ne upravljaju vozilom ukoliko su konzumirali alkoholna pića te da vožnju prilagode uvjetima na cesti.
 
Preporuke vozačima koji su konzumirali alkohol:
  • ostavite automobil parkiran i koristite javni ili taxi prijevoz ili si osigurajte prijevoz na drugi način,
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,
  • ne dozvolite da postanete crna statistička brojka,
  • budite odgovorni prema sebi i drugima,
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan.
 
Pročitaj više: Rezultati Martinja 2019.
 

Pisane vijesti | Promet i vozila