Podsjećamo građane na akciju Manje oružja, manje tragedija

  • Slika /PU_KA/PU_info/2024/Manj_oruzja_izuzimanje_svibanj_24_05_24/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Zahvaljujemo svima koji su prepoznali značaj ove akcije i iz svoje okoline uklonili oružje i minsko-eksplozivna sredstva

Foto: PU karlovačka

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke i policijski službenici regionalne protueksplozijske jedinice su u razdoblju od 24. travnja do 23. svibnja postupali u devet dojava građana o dragovoljnoj predaji oružja te u osam dojava građana o pronalasku oružja i minsko-eksplozivnih sredstava na području Karlovca, Ozlja, Kamanja, Duga Rese, Netretića, Barilovića, Ogulina, Saborskog i Rakovice.

Postupajući po navedenim dojavama policijski službenici su na siguran način izuzeli jedan pištolj, dvije puške, 24 ručne bombe, 21 upaljač eksplozivnih sredstava, dvije topovske granate, sedam protupješačkih mina,  jedan ručni raketni bacač, tri tromblonske mine, 0,5 kg eksploziva TNT, 5,5 m sporogorućeg štapina, 71 detonatorsku kapislu i 1640 komada streljiva raznovrsnih kalibara koje su građani pronašli prilikom čišćenja stambenih objekata i u prirodi, odnosno dragovoljno predali policijskim službenicima.

Također su postupali i u jednom slučaju pronalaska minsko-eksplozivnih sredstava koje su policijski službenici pronašli tijekom obavljanja svojih redovnih poslova i to jednu protutenkovsku minu kraj puta na području Rakovice, a koje minsko-eksplozivno sredstvo je na siguran način izuzeto i pohranjeno te će biti uništeno prilikom organiziranog uništavanja.
 
Predano i pronađeno oružje i streljivo te izuzeta minsko-eksplozivna sredstva su pohranjena do organiziranog uništavanja.
 
Podsjećamo građane da oružje i ubojita sredstva ne odlažu i ne ostavljaju u prirodi kako ne bi ugrozili živote i imovinu drugih ljudi.
 
Zahvaljujemo svima koji su prepoznali značaj ove akcije i iz svoje okoline uklonili oružje i minsko-eksplozivna sredstva te na taj način pridonijeli sigurnosti, a sve ostale građane i dalje pozivamo i podsjećamo - predajte oružje bez sankcija!

Protiv građana koji ovakvo oružje prijave policiji radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.
 
Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Na vašu adresu doći će posebno osposobljeni policijski službenici koji će preuzeti oružje.

Priopćenja