Podsjećamo građane na akciju Manje oružja, manje tragedija

  • Slika /PU_KA/PU_info/2024/Manje_oruzja_manje_tragedija_ronioci_i_pronalasci_travanj_24/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dio minsko-eksplozivnih sredstava uništen je na mjestu pronalaska, a ostalo je pohranjeno te će biti uništeno prilikom organiziranog uništavanja

Foto: PU karlovačka

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke i policijski službenici regionalne protueksplozijske jedinice su u razdoblju od 21. ožujka do 23. travnja postupali u tri dojave građana o dragovoljnoj predaji oružja te u 12 dojava građana o pronalasku oružja i minsko-eksplozivnih sredstava na području Ozlja, Karlovca, Duga Rese, Generalskog Stola, Slunja i Rakovice.

Također su postupali i u dva slučaja pronalaska minsko-eksplozivnih sredstava koje su policijski službenici pronašli tijekom obavljanja svojih redovnih poslova i to jednu ručnu bombu u suhom kanjonu rijeke Zagorske Mrežnice na području Josipdola te jednu tromblonsku minu na području Rakovice, a koja minsko-eksplozivna sredstva su na siguran način izuzeta i pohranjena te će biti uništena prilikom organiziranog uništavanja.
 
Osim toga,  policijski službenici su na siguran način izuzeli od građana jedan pištolj, pet pušaka od kojih jednu automatsku pušku sa spremnikom i tromblonskim nastavkom, dva zatvarača puške, sedam ručnih bombi, jednu specijalnu ručnu bombu (suzavac), jedno topovsko barutno punjenje, jedno topovsko streljivo, jednu minobacačku minu, dvije vježbovne protutenkovske mine, dva ručna raketna bacača, 1 kg eksploziva TNT, 300 g baruta i 2710 komada streljiva raznovrsnih kalibara koje su građani pronašli prilikom čišćenja stambenih objekata i u prirodi, odnosno dragovoljno predali policijskim službenicima.
 
Nakon dojave građana, dvije vježbovne protutenkovske mine pronađene na kupalištu na području Karlovca, iz rijeke Dobre izvadili su ronioci Interventne jedinice policije PU karlovačke u suradnji s policijskim službenicima regionalne protueksplozijske jedinice.

Također su jednu topovsku granatu pronađenu u prirodi na području grada Slunja policijski službenici regionalne protueksplozijske jedinice uništili kontroliranom eksplozijom na mjestu pronalaska bez opasnosti za živote i imovinu.
  
Predano i pronađeno oružje i streljivo te izuzeta minsko-eksplozivna sredstva su pohranjena do organiziranog uništavanja.
 
Zahvaljujemo svima koji su prepoznali značaj ove akcije i iz svoje okoline uklonili oružje i minsko-eksplozivna sredstva te na taj način pridonijeli sigurnosti, a sve ostale građane i dalje pozivamo i podsjećamo - predajte oružje bez sankcija!

Protiv građana koji ovakvo oružje prijave policiji radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.
 
Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Na vašu adresu doći će posebno osposobljeni policijski službenici koji će preuzeti oružje.
 
Podsjećamo građane da oružje i ubojita sredstva ne odlažu i ne ostavljaju u prirodi kako ne bi ugrozili živote i imovinu drugih ljudi.
 

Pisane vijesti