Podsjećamo građane na akciju Manje oružja, manje tragedija

  • Slika /PU_KA/PU_info/2024/Manje_oruzja_manje_tragedija_pronalasci_ozujak24/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dio minsko-eksplozivnih sredstava pronađenih u prirodi na području Karlovca, Ozlja i Barilovića je uništeno kontroliranom eksplozijom na mjestu pronalaska bez opasnosti za živote i imovinu

Foto: PU karlovačka

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke i policijski službenici regionalne protueksplozijske jedinice su u razdoblju od 19. veljače do 20. ožujka postupali u četiri dojave o dragovoljnoj predaji oružja i minsko-eksplozivnih sredstava te u 15 dojava o pronalasku oružja i minsko-eksplozivnih sredstava na području Ozlja, Karlovca, Netretića, Generalskog Stola, Bosiljeva, Barilovića, Plaškog, Slunja i Rakovice.

Policijski službenici su na siguran način izuzeli jedan pištolj, jednu protugradnu raketu, pet bengalskih baklji, sedam topovskih granata, pet tromblonskih mina, jednu vježbovna protupješačku rasprskavajuću minu, dvije protupješačke mine, 0,9 kg gospodarskog eksploziva, 0,7 kg eksploziva TNT, 19 metara sporogorućeg štapina, 32 detonatorske kapisle i 786 komada streljiva raznovrsnih kalibara koje su građani pronašli prilikom čišćenja stambenih objekata i u prirodi, odnosno dragovoljno predali policijskim službenicima.
 
Predano i pronađeno oružje i streljivo te većina izuzetih minsko-eksplozivna sredstva je pohranjena te će biti uništeni prilikom organiziranog uništavanja, a dio minsko-eksplozivnih sredstava pronađenih u prirodi na području Karlovca, Ozlja i Barilovića (dvije topovske granate i jedna protupješačka mina) je uništeno kontroliranom eksplozijom na mjestu pronalaska bez opasnosti za živote i imovinu. Uništena topovska granata pronađena u šumi na području Karlovca potječe iz Drugog svjetskog rata.
 
Podsjećamo građane da oružje i ubojita sredstva ne odlažu i ne ostavljaju u prirodi kako ne bi ugrozili živote i imovinu drugih ljudi.
 
Zahvaljujemo svima koji su prepoznali značaj ove akcije i iz svoje okoline uklonili oružje i minsko-eksplozivna sredstva te na taj način pridonijeli sigurnosti, a sve ostale građane i dalje pozivamo i podsjećamo - predajte oružje bez sankcija!

Protiv građana koji ovakvo oružje prijave policiji radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.
 
Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Na vašu adresu doći će posebno osposobljeni policijski službenici koji će preuzeti oružje.

Pisane vijesti