Plakatima o alkoholu i motociklima do veće sigurnosti u prometu

  • Slika /PU_KA/PU_info/2019/Plakati_o_alkoholu_i_motociklima/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

S ciljem podizanja razine sigurnosti cestovnog prometa i razvijanja svijesti kod vozača o sigurnosti u prometu izrađeni su i postavljeni edukativno-preventivni plakati.

U sklopu projekta „Prometna preventiva u srednjoj školi“ izrađena su dva preventivno–edukativna plakata kojima se želi utjecati na svjest vozača, a odnose se na alkohol i motocikle u prometu. Plakati će biti postavljeni na 15 lokacija u karlovačkoj županiji. Ova aktivnost prezentirana je danas na konferenciji za medije u Policijskoj upravi karlovačkoj.

Na konferenciji za medije uz predstavnike Policijske uprave karlovačke, načelnika Darka Bratića i voditelja Odjela za sigurnost cestovnog prometa Dražena Živčića sudjelovale su predstavnice Srednje škole Duga Resa čija idejna rješenja su izabrana i to Michaela Kladušan i Vanesa Novosel te njihova mentorica prof. Vanja Car, kao i predsjednik Savjeta za sigurnost prometa na cestama karlovačke županije Dubravko Galić.    
 
Naime, s ciljem podizanja razine sigurnosti cestovnog prometa i razvijanja svijesti kod vozača o sigurnosti u prometu već četvrtu godinu Policijska uprava karlovačka uz potporu Savjeta za sigurnost prometa na cestama karlovačke županije, a u suradnji sa Srednjom školom Duga Resa (smjerom grafički dizajn) provodi projekt izrade preventivnih plakata.
 
U svom izlaganju načelnik Bratić zahvalio je gospođi Car, Srednjoj školi Duga Resa i Savjetu za sigurnost prometa na cestama karlovačke županije na suradnji u ovom projektu kao i svima koji su bili uključeni u provedbu projekta. Ovim plakatima šaljemo sudionicima u prometu određenu poruku, a ove godine poruke su usmjerene na alkohol i motoriste. Naš cilj je značajno smanjiti broj smrtno stradalih osoba u prometu. Na području PU karlovačke godišnje je u prosjeku 50-tak prometnih nesreća u kojima su sudionici vozači mopeda ili motocikala, a unatrag pet godina ih je osam smrtno stradalo – naveo je načelnik Bratić.

O ideji i samom projektu izrade plakata, medijima je detalje prezentirao voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa Dražen Živčić koji je istaknuo kako ovaj projekt provodimo već četvrtu godinu zaredom i imamo iznimnu suradnju sa Srednjom školom Duga Resa i prof. Car. Cilj nam je podići sigurnost u prometu na viši nivo i smanjiti broj poginulih osoba u prometu. Od osam smrtno stradalih motociklista i mopedista u proteklih pet godina, u pet slučajeva je bila njihova krivnja za prometnu nesreću i u pet slučajeva je uzrok bila brzina, dok je u tri slučaja odgovornost bila na vozačima osobnih vozila, a radilo se o oduzimanju prednosti prolaska. Ono što posebno zabrinjava je da je prošle godine 391 vozač zatečen s koncentracijom alkohola preko 1,5 g/kg. Cilj je maknuti takve vozače s naših prometnica i podignuti razinu sigurnosti na viši nivo. Ujedno, praksa pokazuje da zatvor kao prekršajno-pravna sankcija za takve vozače daje rezultate – istaknuo je voditelj Živčić.  
 
Dubravko Galić u svom izlaganju naveo je da je Savjet za sigurnost prometa na cestama karlovačke županije uključen u provođenje ovog projekta kroz financijsku pomoć, ali i kao podrška sa savjetima u cilju kompletne sigurnosti prometa. Također, naveo je i kako će ovakvi jumbo plakati zasigurno utjecati na svijest vozača, a ukoliko spasimo i jedan život, ništa nije skupo.  
 
U ovom projektu sudjelovao je 21 učenik 4. b razreda smjera grafički dizajner. Radovi pokazuju njihova razmišljanja i stavove o problematici, ali i njihova znanja, kreativnost i sposobnost u području grafičkog dizajna – rekla je Vanja Car. Od 14 prijedloga plakata dva su odabrana, a nastavku suradnje na ovakvim projektima svakako se raduju i u narednom periodu.
 
Mlade autorice čiji plakati su izabrani, Vanesa Novosel i Mihaela Kladušan iznijele su svoje dojmove i naglasile kako im je cilj bio probuditi emociju i potaknuti motoriste i ostale vozače na sigurnu vožnju, a posebno da paze na djecu na cesti. Želja im je da ovi plakati potaknu vozače da razmisle o načinu vožnje te ih ujedno potaknu na sigurnu vožnju. Za njihove zasluge Policijska uprava karlovačka osigurala je prigodni poklon koji im je danas uručio načelnik Bratić.
 

Stranica