Ozaljska policija biciklistima podijelila reflektirajuće prsluke

Slika /PU_KA/PU_info/2020/Ozaljska_policija_biciklistima_podijelila_reflektirajuce_prsluke/1.jpg
Foto: PU karlovačka

U sklopu provođenja preventivnih aktivnosti policije vezanih za sigurnost u prometu, a s ciljem povećanja razine sigurnosti biciklista u prometu, policijski službenici Policijske postaje Ozalj vozačima bicikala u cestovnom prometu dijelili su reflektirajuće prsluke kako bi na taj način upozorili ovu skupinu sudionika u prometu na potrebu njihove veće uočljivosti posebno noću i u uvjetima smanjene vidljivosti. Na ovaj način policijski službenici nastojali su skrenuti pozornost ovoj kategoriji sudionika u prometu kako veliki utjecaj na sigurnost sudjelovanja biciklista u prometu može imati njihova nedovoljna uočljivost u prometu, posebice noću i uvjetima smanjene vidljivosti.
 
Podsjećamo da je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano da od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjenje vidljivosti, na biciklu mora bit upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Također, propisano je i da je vozač bicikla koji se kreće kolnikom na javnoj cesti dužan noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Uzimajući u obzir da su biciklisti jedna od najranjivijih skupina sudionika u prometu upozoravamo ih da su se dužni pridržavati zakonskih propisa kojima je regulirano njihovo ponašanje prilikom sudjelovanja u prometu, a u cilju njihove osobne sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Pisane vijesti | Promet i vozila