Otkriveno zločinačko udruženje koje se bavilo nedozvoljenom trgovinom duhanom

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/policija_natpis.jpg

Za počinjenje kaznenih djela nedozvoljene trgovine 12 osoba udružilo se u zločinačko udruženje

Foto: ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke, u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, policijskim upravama zagrebačkom, požeško-slavonskom, krapinsko-zagorskom i varaždinskom, te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su kriminalističko istraživanje nad 12 hrvatskih državljana (55, 45, 42, 67, 55, 31, 62, 48, 51, 43, 33, 74), zbog osnova sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja te nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja i pomaganja u nedozvoljenoj trgovini u sastavu zločinačkog udruženja.

Kriminalističko istraživanje provedeno je zbog osnova sumnje kako kriminalna skupina okupljena oko prvoosumnjičenog 55-godišnjaka i drugoosumnjičenog 45-godišnjaka, povezana u zločinačko udruženje, planira i organizira te kontinuirano realizira nezakonitu nabavu i prodaju većih količina sitno rezanog duhana na području više županija u Hrvatskoj.

Provedenim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja kako su se osumnjičenici od 23. studenog 2022. do 23. svibnja 2023., s ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi, kupovinom većih količina sitno rezanog duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija, na području Karlovačke i Zagrebačke županije, udružili u zločinačko udruženje te prevozili, skladištili, pripremali za prodaju i preprodavali duhan na ilegalnom tržištu, prodavši tako najmanje 1200 kilograma duhana, čime su oštetili Državni proračun Republike Hrvatske za najmanje 137.000,00 eura. Sumnja se da su si tako članovi zločinačkog udruženja pribavili imovinsku korist od najmanje 24.000,00 eura koju su međusobno podijelili sukladno ulogama u zločinačkom udruženju.

Jučer, 23. svibnja, na području nadležnosti policijskih uprava karlovačke, zagrebačke i požeško-slavonske provedene su hitne dokazne radnje. Po dovršetku kriminalističkog istraživanja policijski službenici su uhićene osobe doveli pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnesena je kaznena prijava.

Stranica