Osumnjičeni za kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/krim_policija.jpg

Državljani Bosne i Hercegovine počinili više kaznenih djela

Foto: ilustracija 
 
Policijski službenici Policijske uprave karlovačke dovršili su kriminalističko istraživanje vezano uz kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.
 
Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je 36-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine počinio kazneno djelo Utaja poreza ili carine dok je trgovačko društvo sa sjedištem u Karlovcu odgovorno za počinjenje kaznenog djela Utaje poreza ili carine.
 
U razdoblju od 1. svibnja 2021. do 31. prosinca 2022. godine 36-godišnjak je u svojstvu direktora navedenog trgovačkog društva neutvrđivanjem obveze poreza na dohodak od kapitala, neutvrđivanjem obveze poreza i prireza na drugi dohodak te doprinosa, neutvrđivanjem obveze poreza i prireza na dohodak od nesamostalnog rada te doprinosa i neutvrđivanjem obveze poreza na dobit odnosno nepodnošenjem prijave poreza na dobit za isto razdoblje, a sve s ciljem izbjegavanja plaćanja poreza, prouzročio štetu za državni proračun Republike Hrvatske u iznosu od najmanje 74.686,97 eura.
 
Također ga se sumnjiči da je počinio i kazneno djelo Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju. U istom razdoblju, također u svojstvu direktora trgovačkog društva, u dva navrata je obavio plaćanje karticom trgovačkog društva bez vjerodostojne dokumentacije, zatim doznačena novčana sredstva sa žiro-računa trgovačkog društva protupravno podigao u gotovini i zadržao za sebe odnosno dio tako protuzakonito pribavljenog novca doznačio 32-godišnjoj državljanki Bosne i Hercegovine na njen broj računa, čime je oštećeno trgovačko društvo i stečena je protupravna imovinska korist u iznosu od 82.104,32 eura.
 
Gore opisanim prijenosom novčanih sredstava 36-godišnjaka i 32-godišnjakinju se sumnjiči da su počinili kazneno djelo Pranje novca na način da je u navedenom razdoblju 36-godišnjak doznačio 32-godišnjakinji iznos od 324.521,19 kn (43.074,22 eura) bez vjerodostojne dokumentacije i bez pravne osnove s računa trgovačkog društva, a koji novčani iznos je ista preuzela i zadržala, iako je morala znati da su novčana sredstva nezakonito pribavljena iz trgovačkog društva odnosno da je primila nezakonitu uplatu, čime je oštećeno trgovačko društvo.
 
Nadalje, 36-godišnjaka se sumnjiči da je počinio kazneno djelo Povreda obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga dok je trgovačko društvo odgovorno za počinjenje istog kaznenog djela. U istom razdoblju 36-godišnjak kao odgovorna osoba trgovačkog društva nije vodio poslovne knjige koje je prema Zakonu o računovodstvu dužan voditi radi utvrđivanja podataka koji su od utjecaja na utvrđivanje poreznih obveza te na zahtjev nadležnog poreznog tijela nije dostavio poslovne knjige čime je otežano odnosno onemogućena preglednost poslovanja navedenog trgovačkog društva, a slijedom toga i određivanje parametara za obračun poreznih obveza.
 
Također postoji osnovana sumnja da je 36-godišnjak počinio, a trgovačko društvo odgovorno za počinjenje kaznenog djela Povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje. Naime, državljanin Bosne i Hercegovine je kao odgovorna osoba trgovačkog društva za vrijeme obnašanja dužnosti direktora,  propustio u roku od tri tjedna, 10.11.2023. godine, a nakon što je trgovačko društvo postalo nesposobno za plaćanje, zatražiti pokretanje stečajnog postupka, iako je znao da je poslovni račun trgovačkog društva od 22.08.2023. godine u neprekidnoj blokadi do otvaranja stečajnog postupka.
 
Zbog sumnje da su državljani Bosne i Hercegovine počinili naprijed opisana kaznena djela, protiv njih je Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu proslijeđeno Posebno izvješće kao nadopuna kaznene prijave.
 

Priopćenja | Kaznena djela i zakon