Osumnjičeni za kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/GRBB_1.jpg

Podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu 

Foto: ilustracija
 
Policijski službenici Policijske uprave karlovačke zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje nad dvojicom muškaraca i trgovačkim društvima s područja karlovačke i bjelovarske županije.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je 43-godišnjak, kao odgovorna osoba i direktor trgovačkog društva s područja karlovačke županije, u razdoblju od 1. siječnja 2021. godine do 30. rujna 2021. godine prilikom podnošenja prijava na dodanu vrijednost za svoje trgovačko društvo iskazivao netočne i nepotpune podatke o poreznoj osnovici za obračun poreza PDV-a kao i podatke o odbitku pretporeza na osnovu nevjerodostojnih ulaznih računa tvrtke 50-godišnjaka s područja bjelovarske županije, čime je trgovačko društvo iz karlovačke županije izbjeglo plaćanje PDV-a za 2021. godinu u iznosu od 30 212 eura.

Također 43-godišnjak u istom razdoblju nije osigurao pravilno vođenje poslovnih knjiga za svoje trgovačko društvo koje je bio dužan voditi radi utvrđivanja podataka, a koji su od utjecaja na utvrđivanje poreznih obveza.

Isto tako 43-godišnjaka se tereti da je kao odgovorna osoba svog trgovačkog društva propustio u roku tri tjedna nakon što je društvo postalo nesposobno za plaćanje zatražiti pokretanje stečajnog postupka iako je znao da je predmetno trgovačko društvo nesposobno za plaćanje.

Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu kazneno je prijavljen 43-godišnjak zbog sumnje da je počinio kaznena djela Utaja poreza ili carine, Krivotvorenje službene ili poslovne isprave, Povreda obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga iz Kaznenog zakona i Povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje iz Zakona o trgovačkim društvima, a 50-godišnjak zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Krivotvorenje službene ili poslovne isprave i Utaja poreza ili carine pomaganjem.  Također je prijavljeno i trgovačko društvo 43-godišnjaka koje je odgovorno za počinjenje kaznenih djela odgovornih osoba u društvu sukladno čl. 3. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon