Osumnjičen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/RH MUP novi.jpg

Protiv osumnjičenog je Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci podnesena kaznena prijava

Foto: ilustracija
 
Policijski službenici Policijske uprave karlovačke su, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci, dovršili kriminalističko istraživanje zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog prilikom napada i okupacije Saborskog i okolnih mjesta u studenom i prosincu 1991. godine

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena osnovana sumnja da je osumnjičenik (1942.) u svojstvu komandanta Komande 13. Korpusa bivše JNA 7. studenog 1991. godine izdao zapovijed za napad na Saborsko i okolna mjesta. Na temelju te zapovjedi su njemu podčinjene postrojbe bivše JNA i pripadnici paravojnih postrojbi tzv. SAO Krajina, kršeći pravila međunarodnog prava, za vrijeme oružanog sukoba u razdoblju od 7. studenog 1991. do kraja iste godine, na Saborsko i okolicu uz zrakoplovnu potporu izvršile nasumični napad iz raznovrsnog topničkog i raketnog oružja te uništavali nebranjene civilne objekte, obiteljske kuće, gospodarske objekte, poslovne zgrade i vjerske objekte, čime je pričinjena velika materijalna šteta. Nakon toga su na tom području zlostavljali i ubili 37 civilnih osoba, muškaraca i žena, pretežito starije dobi. Znajući za počinjenje zločina, osumnjičenik nije poduzeo dužne radnje da spriječi nezakonita postupanja svojih postrojbi niti da se kazne počinitelji tih zločina, već je pristao da njemu podređene osobe nastave s protupravnim radnjama. Posmrtni ostaci 29 ubijenih civila su ekshumirani i identificirani, a još uvijek se traga za posmrtnim ostacima osmero ubijenih civila. 

Protiv osumnjičenog je u odsutnosti podnesena kaznena prijava nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, zbog kaznenog djela Ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Priopćenja | Kaznena djela i zakon