Osumnjičen za kazneno djelo lažne uzbune

Policijski službenici Policijske postaje Slunj proveli su kriminalističko istraživanje nad 44-godišnjim sirijskim državljaninom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Lažne uzbune

Naime, 44-godišnjaka se sumnjiči da je, u cilju prelaska državne granice Republike Hrvatske te stupanja na tlo Europske unije, odnosno zemalja članica Schengenskog sporazuma i reguliranja boravka, lažno prikazao činjenicu da su ga pripadnici hrvatske policije 11. rujna 2018. na području Slunja odvojili od petogodišnjeg djeteta. Osumnjičeni je lažno prijavio djetetov nestanak iako je bio svjestan da dijete nije bilo s njim i da će njegovi navodi rezultirati hitnim djelovanjem policije u traganju za djetetom. Lažna obavijest osumnjičenog za posljedicu je imala hitna djelovanja većeg broja službi, kako hrvatske policije, tako i policija više država članica Interpola i Europola.

Osumnjičeni je lažni nestanak djeteta prijavio 24. rujna 2018. na graničnom prijelazu Maljevac te je tom prilikom izrazio namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj. Temeljem zaprimljene prijave policija je poduzela niz mjera i radnji traganja za maloljetnom osobom, pretraga terena, raspisala potragu za nestalom osobom u Schengenskom informacijskom sustavu te objavila profil nestale osobe na mrežnoj stranici Nacionalne evidencije nestalih osoba. 

Pored navedenog, ostvarena je intenzivna međunarodna policijska suradnja u traganju za djetetom te je putem INTERPOL-a i EUROPL-a zatražen veći broj provjera.

Osumnjičeni je u ovom trenutku nedostupan nadležnim tijelima u Republici Hrvatskoj budući je prije dovršetka postupka o njegom zahtjevu za međunarodnom zaštitom napustio Prihvatilište za tražitelje azila u Zagrebu. 

Kaznena prijava dostavljena je nadležnom državnom odvjetništvu u Karlovcu. 
 



Stranica