Osumnjičen za kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta

Slika PU_KA/MUP_slike/policajac02.jpg

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke temeljem zahtjeva Općinskog državnog odvjetništva u Karlovcu i u suradnji s njima, nad 65-godišnjim hrvatskim državljaninom proveli su i dovršili kriminalističko istraživanje zbog kaznenih djela utaje poreza ili carine, neisplate plaće i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.  Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 65-godišnjak osumnjičen da je u razdoblju od 01. siječnja 2013. do 30. listopada 2013. kao odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem u Karlovcu organizirao otkup sekundarnih sirovina od građana na području Karlovca i Siska te prilikom isplata građanima za otkup sekundarnih sirovina i otpadnog materijala izbjegavao evidentirati i obračunati porezne osnovice radi plaćanja poreza na dohodak i odgovarajućih doprinosa. Sumnja se da je u cilju prikrivanja identiteta poreznih obveznika, zaposlenicima dao usmenu uputu da upišu podatke o identitetu osoba koji nisu bili stvarni prodavatelji kako bi se fiktivno prikazala prodaja, a ti podaci kasnije su korišteni prilikom sačinjavanja fiktivnih otkupnih blokova.  Naime, tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da su sačinjeni fiktivni otkupni blokovi u cilju prikrivanja identiteta građana stvarnih prodavatelja kao obveznika plaćanja poreza na dohodak od drugog dohotka, kojom prilikom je nepoznatim osobama isplaćeno više od 1.400.000 kuna čime je izvršena utaja poreza i prireza te doprinosa u iznosu većem od 1.300.000 kuna. Navedeni fiktivni otkupni blokovi, kao i blagajnički izvještaji te blagajnički dnevnici su po nalogu osumnjičenog uporabljeni kao pravi u poslovanju trgovačkog društva.  Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu protiv osumnjičenog je proslijeđeno posebno izvješće.   

Foto: ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke temeljem zahtjeva Općinskog državnog odvjetništva u Karlovcu i u suradnji s njima, nad 65-godišnjim hrvatskim državljaninom proveli su i dovršili kriminalističko istraživanje zbog kaznenih djela utaje poreza ili carine, neisplate plaće i krivotvorenja službene ili poslovne isprave

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 65-godišnjak osumnjičen da je u razdoblju od 01. siječnja 2013. do 30. listopada 2013. kao odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem u Karlovcu organizirao otkup sekundarnih sirovina od građana na području Karlovca i Siska te prilikom isplata građanima za otkup sekundarnih sirovina i otpadnog materijala izbjegavao evidentirati i obračunati porezne osnovice radi plaćanja poreza na dohodak i odgovarajućih doprinosa. Sumnja se da je u cilju prikrivanja identiteta poreznih obveznika, zaposlenicima dao usmenu uputu da upišu podatke o identitetu osoba koji nisu bili stvarni prodavatelji kako bi se fiktivno prikazala prodaja, a ti podaci kasnije su korišteni prilikom sačinjavanja fiktivnih otkupnih blokova. 

Naime, tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da su sačinjeni fiktivni otkupni blokovi u cilju prikrivanja identiteta građana stvarnih prodavatelja kao obveznika plaćanja poreza na dohodak od drugog dohotka, kojom prilikom je nepoznatim osobama isplaćeno više od 1.400.000 kuna čime je izvršena utaja poreza i prireza te doprinosa u iznosu većem od 1.300.000 kuna. Navedeni fiktivni otkupni blokovi, kao i blagajnički izvještaji te blagajnički dnevnici su po nalogu osumnjičenog uporabljeni kao pravi u poslovanju trgovačkog društva. 

Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu protiv osumnjičenog je proslijeđeno posebno izvješće
 



Stranica