Ogulin - „Sigurno u prometu kroz naš grad“

  • Slika /PU_KA/PU_info/2021/Ogulin_Sigurno_u_prometu_kroz_nas_grad/1.jpg
  • Slika
Foto: PU karlovačka

U Ogulinu je ovaj tjedan, u suradnji policije i JVP Ogulin za djecu predškolske dobi iz dječjeg vrtića „Bistrac“ organizirana edukacija o sigurnosti u prometu pod nazivom Sigurno u prometu kroz naš grad. Šećući kroz grad Ogulin policijska službenica u suradnji s odgajateljicama  dječjeg vrtića ukazala je djeci na opasnosti koje vrebaju u prometu, odnosno na opasnosti koje se mogu javiti na cesti, ulici, parkiralištu, na putu do vrtića ili škole. Šetnja je s ovom grupom organizirana u poslijepodnevnim satima  kako bi se posebno ukazalo na opasnosti u prometu koje se pojavljuju u sumrak za smanjene vidljivosti . Ujedno, osim edukacije o sigurnosti u prometu djeci su vatrogasci pokazali kako ugasiti požar. 

Posljednjih godina realizira se višegodišnji projekt Prometna preventiva u predškolskim ustanovama koji je prihvaćen i ima podršku od strane Radne skupine za praćenje provedbe Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, a provodi se u partnerstvu s Agencijom za odgoj i obrazovanje i Ministarstvom znanosti i obrazovanja.  

U skupini pješaka djeca su nedvojbeno najmanje zaštićena i najrizičnija skupina sudionika u prometu. Najugroženija su djeca predškolske i školske dobi kada su u ulozi pješaka, ali i kada su putnici u vozilima roditelja. Odgovornost za stradavanje djece pješaka u prometu, u najvećoj mjeri, snose neodgovorni vozači osobnih automobila i to najčešće zbog neprilagođene brzine, osobito u blizini škola, dječjih vrtića i igrališta. Prometni odgoj  započinje još u jaslicama, ali se vještine usavršavaju i znanja usvajaju najviše u godini prije polaska u osnovnu školu.

 

Pisane vijesti