Održana svečana prisega za osobe koje su primljene u hrvatsko državljanstvo

  • Slika /PU_KA/PU_info/2022/Svečana_prisega_državljanstvo_2022/2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Po prvi puta je u Policijskoj upravi karlovačkoj održano svečano polaganje prisege

Foto: PU karlovačka

Danas, 26. svibnja, u prostorijama Policijske uprave karlovačke po prvi puta je održano svečano polaganje prisege za osobe koje su primljene u hrvatsko državljanstvo, a svečanost je održana sukladno Pravilniku o načinu i postupku davanja svečane prisege.

Nakon himne Republike Hrvatske, voditeljica Službe upravnih poslova, državljanstva i statusnih pitanja stranaca, koja je ovlaštena osoba za vođenje svečanosti davanja prisege osobama koje stekle hrvatsko državljanstvo, srdačno je pozdravila sve prisutne i uputila im iskrene čestitke. Prisutnima je uputila nekoliko prigodnih riječi o značaju primanja u državljanstvo, kako bi bili svjesni svojih prava, ali i obaveza koje ovim činom stječu i preuzimaju.

Državljanstvo je poseban pravni odnos između suverene države i pojedinca koji osobama koje su ga stekle daje osjećaj pripadnosti i identiteta. Ono je temelj za ostvarivanje građanskih, socijalnih i političkih prava, ali i također nameće određene obveze i uvjetuje ponašanje onih koji su ga stekli. Općom deklaracijom o ljudskim pravima utvrđeno je pravo svakog pojedinca na državljanstvo, a time i opće opredjeljenje da svaka osoba, bez obzira gdje se nalazila, treba posjedovati pravnu poveznicu s nekom državom. Pri tome je pravo svake države da propiše uvjete za ostvarivanje prava na njezino državljanstvo, vodeći računa da oni koji ga stječu prihvaćaju vrijednosti koje ta država promovira i štiti.

Republika Hrvatska je  za svoju dugo željenu i teško stečenu državnost položila velike žrtve, obvezna je kroz propise o stjecanju državljanstva. Osigurati da pravo na njega ostvare oni koji poznaju, prihvaćaju i poštuju njezine vrijednosti, povijest, kulturu, tradiciju, jezik i običaje, te koji će svojim radom doprinositi njezinom napretku

Današnjoj svečanosti davanja svečane prisege prisustvovalo je pet osoba koje su ispred ovlaštene osobe dale prisegu: Prisežem svojom čašću da ću se kao hrvatski državljanin/ka pridržavati Ustava i zakona te poštivati pravni poredak, kulturu i običaje u Republici Hrvatskoj.
 

Pisane vijesti