Održana konferencija za medije

Slika PU_KA/PU_info/2015/Konferencija_za_medije_promet/naslovnica.jpg

Foto: PU karlovačka

Dolaskom ljepšeg vremena na prometnicama dolazi i do pojačanog sudjelovanja pješaka, biciklista, motocilista i mopedista, te poljoprivrednih vozila u prometu. Stoga je intencija da se u cilju povećanja sigurnog sudjelovanja ovih kategorija u prometu, kao i ispunjenja obveza po Nacionalnom programu sigurnosti prometa na cestama 2011. – 2020. godine, ukaže na zakonske obveze tih sudionika u prometu. Iz tih razloga danas je u Policijskoj upravi karlovačkoj upravo na temu sigurnosti pješaka, biciklista, motociklista i mopedista, te poljoprivrednih vozila u prometu na cestama, održana konferencija za medije.

Voditelj Službe policije Jure Pavlinić na konferenciji za medije iznio je sigurnosne pokazatelje o ovim kategorijama sudionika u prometu, od kojih je istaknuo da je tijekom 2014. godine od ukupno 1037 prometnih nesreća koje su se dogodile na području Policijske uprave karlovačke evidentirano 16 prometnih nesreća s poginulim osobama, 310 s ozlijeđenim osobama i 711 s materijalnom štetom. Od ukupnog broja prometnih nesreća biciklisti su sudjelovali u 53 prometne nesreće (27 biciklista je teško, a 20 lako ozlijeđeno), a pješaci u 35 prometnih nesreća (2 pješaka su smrtno stradala, 12 teško, a 18 lako ozlijeđeno). Moticiklisti i mopedisti sudjelovali su u 60 prometnih nesreća (2 osobe su smrtno stradale, 15 je teško, a 20 lako ozlijeđeno), dok su u 17 prometnih nesreća sudjelovali vozači traktora (3 osobe su lako i 3 teško ozlijeđene). 

Jedan od najčešćih uzroka prometnih nesreća je brzina, koja u ukupnom broju prometnih nesreća participira sa 30%. 

Voditelj Pavlinić napomenuo je da će policijski službenici u narednom razdoblju provoditi pojačane preventivne i represivne aktivnosti usmjerene na nadzor ponašanja u prometu ovih skupina sudionika u prometu. Podsjetio je i na obaveze biciklista koji kada sudjeluju u prometu moraju imati na umu činjenicu da su i oni sudionici prometa, te se moraju pridržavati svih zakonskih propisa. Ukazao je na sigurno upravljanje biciklom, te korištenje reflektirajućeg prsluka i kacige za osobe mlađe od 16 godina. Za sigurnost kretanja pješaka noću i za vrijeme smanjene vidljivosti istaknuo je korištenje reflektirajućih materijala ili nekog drugog izvora svjetlost, te kretanje isključivo po nogostupu, a ukoliko ga nema onda što bliže desnom rubu kolnika. Poseban podsjetnik dat je svim vozačima prilikom nailaska na pješački prijelaz kojom prilikom je svaki vozač dužan propustiti pješake preko pješačkog prijelaza, posebno naglašavajući da je potrebno obratiti pažnju na invalidne i starije osobe, te djecu. 

Obzirom da u proljeće počinje i sezona radova na njivama i oranicama, te da traktori izlaze na javne prometne površine, dat je naglasak na obveze vozača traktora, posebno ističući da ne upravljaju traktorima prije stjecanje prava na upravljanje, neregistriranim traktorima te da traktori ne nanose ostatke zemlje i blata na kolnik.

Najavljeno je i da će policija u cilju podizanja sigurnosti sudionika u cestovnom prometu s naglaskom na vozače mopeda i motocikala 25. i 26. ožujka u poslijepodnevnim satima na području Karlovca i Duga Rese u sklopu trening vožnje motociklista provoditi preventivno-represivnu akciju. 
 



Stranica