Obveze građana po Zakonu o prebivalištu i istek roka za ispunjenje obveza

Slika PU_KA/PU_info/2014/Tiskovna_zakon_o_prebivalištu/naslovnica1.jpg

Foto: PU karlovačka

Danas 12. prosinca u Policijskoj upravi karlovačkoj održana je konferencija za medije na kojoj je voditeljica Službe upravnih i inspekcijskih poslova Jasminka Toljan prezentirala obveze građana propisane Zakonom o prebivalištu i istek roka za ispunjavanje određenih obveza koji istječe 29. prosinca 2014. godine. Uz voditeljicu Toljan prisutna je bila i voditeljica Odjela upravnih poslova Jasminka Maradin koja je također medijima dala određene odgovore po ovoj temi.

Voditeljica Toljan istaknula je kako svi hrvatski državljani koji privremeno borave u inozemstvu, prema Zakonu o prebivalištu, imaju obvezu prijaviti privremeni odlazak iz Republike Hrvatske i o razlozima dostaviti dokumentaciju, te pozvala sve građane koji nisu ispunili predmetnu zakonsku obvezu, da je krajnji rok za istu 29. prosinca 2014. godine. Ukoliko to ne učine, po službenoj će se dužnosti pokrenuti postupci odjave iz zbirke podataka o prebivalištu i boravištu.

Napomenula je i da se te obveze građana odnose i na one građane koji su na dan 29. prosinca 2012. godine imali osobnu iskaznicu s istekom roka važenja više od 15 dana ili koji nikad nisu ishodili osobnu iskaznicu.

Za građane koji su obuhvaćeni programom obnove i stambenog zbrinjavanja i nalaze se izvan Republike Hrvatske, a nekretnina im još nije obnovljena, vraćena ili nisu na drugi način stambeno zbrinuti u Republici Hrvatskoj, postoji zakonska obveza da do 29. prosinca 2014. godine o tome obavijeste nadležno tijelo na čijem području imaju prijavljeno prebivalište. Nadležno tijelo može se obavijestiti neposredno ili putem nadležne diplomatske - konzularne misije Republike Hrvatske u zemlji u kojoj se nalaze. Za osobe koje do zadanog roka ne obavijeste nadležno tijelo pokrenut će se po službenoj dužnosti postupak odjave prebivališta.

Voditeljica Toljan istaknula je da građani koji odjave prebivalište iz Republike Hrvatske, kao i građani koji će biti odjavljeni po službenoj dužnosti, mogu ponovo prijaviti prebivalište i ishoditi hrvatsku osobnu iskaznicu, a odjava prebivališta nema utjecaja na državljanski status osobe.
 



Stranica