Obilježena 33. godišnjica osnutka Specijalne jedinice policije Grom Policijske uprave karlovačke

  • Slika /PU_KA/PU_info/2024/IJP_SJP_01_03_24/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Jedinica je osnovana 1. ožujka 1991. godine

Foto: PU karlovačka

Danas 1. ožujka 2024. godine 33. je obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Grom Policijske uprave karlovačke, prve legalne, oružane postrojbe.

Obilježavanje je započelo pred spomen obilježjem u Policijskoj upravi karlovačkoj gdje je izaslanstvo Policijske uprave karlovačke predvođeno načelnikom Darkom Carom, ujedno i izaslanikom potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, uz prigodnu molitvu policijskog kapelana Andrije Markača, zajedno s brojnim okupljenim pripadnicima te jedinice zapalilo svijeće. 

Sve okupljene prigodno je pozdravio i načelnik Car te istaknuo da je danas prilika da se prisjetimo zasluga svih pripadnika Specijalne jedinice policije u Domovinskom ratu, ali i svih zbivanja koja su obilježila povijest stvaranja neovisne i samostalne Republike Hrvatske, na čijoj hrabrosti im je još jednom čestitamo. Također je naglasio da je obveza i dužnost svakog od nas da nikad ne zaboravimo poginule i nestale pripadnike Policijske uprave karlovačke u Domovinskom ratu, najhrabrije među hrabrima.

Zatim su se svi zajedno uputili zapaliti svijeće i položiti cvijeće pred Središnjim spomenikom braniteljima u Karlovcu u počast na poginule pripadnike gdje im se pridružio i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Centralno obilježavanje održano je u bazi Interventne jedinice policije u Malom Erjavcu gdje su također zapaljene svijeće i položeno cvijeće pred spomen obilježjem nakon čega je održana sveta misa uz sudjelovanje policijske klape „Sveti Mihovil“.

Današnjim misnim slavljem odana je još jednom počast poginulim i smrtno stradalim pripadnicima te jedinice,  koje je, uz policijskog kapelana Andriju Markača, velečasnog Željka Ivana Bakšića dekana ozaljsko-lipnničkog dekanata i velečasnog Duju Kurtovića iz župe Švarča, predvodio velečasni Ivan Braovac iz Župe iz Mahićna.

Obilježavanju su se, uz izaslanstvo PU karlovačke, izaslanstvo Udruge SJP Grom i bivše zapovjednike i članove te jedinice te brojne predstavnike udruga, priključila i izaslanstva Karlovačke županije, Grada Karlovca, Grada Ozlja i Grada Duga Rese.

Pisane vijesti