Obilježena 30. godišnjica osnivanja SJP „Grom“ PU karlovačke

  • Slika /PU_KA/PU_info/2021/30_godisnjica_osnivanja_SJP_Grom/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Pripadnici Specijalne jedinice policije Grom Policijske uprave karlovačke prošli su brojna ratišta tijekom Domovinskog rata i dali svoj doprinos u stvaranju demokratske i neovisne Republike Hrvatske

Foto: PU karlovačka

Davne 1991. godine, 1. ožujka, kao prva legalna, oružana postrojba, osnovana je Specijalna jedinica policije Grom Policijske uprave karlovačke. Brojila je u početku dvije satnije dragovoljaca iz Karlovca (jedna satnija), Slunja (jedan vod), Ogulina (jedan vod) i Duge Rese (jedan vod), lako naoružanih, koji prvi pružaju oružani otpor u obrani grada Karlovca i Karlovačke županije. Do ustrojavanja postrojbi Hrvatske vojske jedina i prva izvršava ratne zadaće na područjima Karlovca, Duge Rese, Slunja i Ogulina. Jedina je ratna postrojba iz Karlovačke županije koja sudjeluje u svim većim operacijama oslobađanja u Republici Hrvatskoj.
Poslije rata Specijalna jedinica policije djeluje na osiguranju suvereniteta Republike Hrvatske i borbi protiv terorizma, sve do 2001. godine, kada Specijalna policija u Policijskoj upravi karlovačkoj preustrojem MUP-a prestaje s radom, a veći dio specijalaca nastavlja raditi u Interventnoj jedinici policije. Poginulih i smrtno stradalih pripadnika Specijalne jedinice policije Grom u Domovinskom ratu bilo je sedmero, teško ranjenih 20-ak, lakše ranjenih 50-ak i zatočenih 12.
 
U želji da se ne zaborave zasluge svih pripadnika Specijalne jedinice policije u Domovinskom ratu i na ovu 30. godišnjicu kao i svih godina prije, prisjećamo se svih poginulih pripadnika Specijalne jedinice policije Grom, ali i ostalih stradalih pripadnika Policijske uprave karlovačke u Domovinskom ratu. Ujedno, prisjećamo se i teških trenutaka i zasluga koje je u Domovinskom ratu dala Specijalna jedinica policije Grom Policijske uprave karlovačke. Zahvalni smo im na njihovom doprinosu u stvaranju demokratske i neovisne Republike Hrvatske.
 
Stoga je danas u znak sjećanja u bazi Interventne jedinice policije u Malom Erjavcu pred spomen obilježjem i u Spomen sobi poginulim i smrtno stradalim pripadnicima jedinice, položeno cvijeće i zapaljena svijeća. Uz izaslanstvo Policijske uprave karlovačke predvođeno načelnikom Darkom Bratićem obilježavanju se priključilo i izaslanstvo Udruge SJP Grom Karlovačke županije te bivši zapovjednici te jedinice Franjo Družak, Zdenko Vaško i Dražen Perković.
 

Pisane vijesti