Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

  • Slika /PU_KA/PU_info/2019/Medjunarodni_dan_osoba_s_invaliditetom/6.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je osvijestiti širu društvenu zajednicu o jednakosti ostvarivanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu

Foto: PU karlovačka, Igor Čepurovski

Jučer, 3. prosinca povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom na inicijativu TISPOL-a (mreža prometnih policija država Europe) provedena je akcija pod nazivom „ENABLE“. Akcija je bila usmjerena na korištenje parkirališnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom od strane drugih osoba kao i moguću zlouporabu znaka pristupačnosti. Akcija je provedena na nivou cijele Policijske uprave karlovačke, a u Karlovcu je policija akciju provodila u suradnji sa službenicima Prometnog redarstva Grada Karlovca.
 
Cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je osvijestiti širu društvenu zajednicu o jednakosti ostvarivanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu.
 
Tijekom provođenja akcije obiđena su parkirališna mjesta rezervirana za parkiranje vozila invalidnih osoba te je utvrđeno da je 10 vozila bilo nepropisno parkirano na tim mjestima. Vozači vozila u prekršaju sankcionirani su sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 
Ujedno, u organizaciji Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije organizirana je i u Karlovcu jučer 3. prosinca održana 12. Konferencija pružatelja usluga osoba s invaliditetom pod nazivom „Informiranje, komunikacija i podizanje javne svijesti“. Na konferenciji se između ostalog moglo saznati koliko i na koji su se način razne ustanove, institucije, centri i tvrtke uključile u rad udruga, kako bi položaj njihovih korisnika bio vidljiviji i život kvalitetniji. Na samoj konferenciji sudjelovali su i predstavnici Policijske uprave karlovačke predvođeni načelnikom Darkom Bratićem, a izlaganje o radu policije vezano za suradnju, komunikaciju i podizanje javne svijesti o problematici osoba s invaliditetom imala je i policijska službenica Policijske uprave karlovačke.
 
U ime Policijske uprave karlovačke načelnik Darko Bratić na konferenciji je od Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije primio i priznanje za promicanje izjednačenih mogućnosti za osobe s invaliditetom.
 
Inače, Policijska uprava karlovačka sa Savezom udruga  osoba s invaliditetom karlovačke županije surađuje na raznim područjima, a nedavno smo proveli i aktivnost koja je bila usmjerena na  razvijanje svijesti vozača vezano za poštivanje znaka pristupačnosti invalidnih osoba, odnosno konkretno izrađeni su i postavljeni preventivni plakati kojima se želi utjecati na svijest vozača na ovu temu. Ujedno, svjesni smo problema s kojima se osobe s invaliditetom susreću u svakodnevnom životu, kao i da je pred nama još veliki broj aktivnosti vezano uz bolju pristupačnost u prometu, pristupačnost mobilnim aplikacijama MUP-a i u drugim područjima kako bi osobama s invaliditetom bila omogućena sva prava temeljena na Konvenciji.
 
Na području sigurnosti u prometu i osiguranju parkirnih mjesta ostvarena je suradnja prometne policija  i predstavnika osoba  s invaliditetom, a suradnja se razvija i u slučajevima suzbijanja svih vrsta nasilja. Podsjetimo, nedavno je u Karlovcu bilo i  javno predstavljanje projekta „LILY“, a u sklopu programa, pripadnici Interventne jedinice policije Policijske uprave karlovačke izveli su tematsku pokaznu vježbu tehnika samoobrane u čemu su im se pridružile predstavnice Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije i Ženske grupe Karlovac – Korak.
 
Između ostalog radi kvalitetnije komunikacije i pristupa osobama s invaliditetom educiramo naše policijske službenike s osvrtom na specifičnosti i položaj osoba s invaliditetom, a koji su vezani uz policijska postupanja prilikom intervencija. Edukacijom  nastojimo poboljšati što bolju komunikaciju, prepoznati vrste oštećenja te izvršiti određene prilagodbe u komunikaciji kako bi svima olakšali postupanje i postigli što bolje rezultate u komunikaciji i daljem radu.
 
Primjera  radi, osobama s oštećenjem sluha potrebno je osigurati tumača znakovnog jezika ili pisano izražavanje, gluhoslijepim osobama tumača znakovnog jezika, razumljivu govornu komunikaciju ili Braillevo pismo za slijepe osobe, a nama je izuzetno bitno da policijski službenici koji postupaju, koji su u kontaktu s osobama s invaliditetom znaju prepoznati određenu vrstu invaliditeta i potražiti stručne osobe za daljnju komunikaciju, pa i prijevoz osoba, a da ne dođe do većih ozljeda i oštećenja.  
 
I nadalje pozivamo vozače da ne koriste parkirališna mjesta rezervirana za osobe s invaliditetom jer im se na taj način uskraćuju i onemogućava mobilnost i stvaraju nepremostive poteškoće te još jednom upućujemo poruku: Poštujte moje pravo na mobilnost i pristupačnost!
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica