Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

  • Slika /PU_KA/PU_info/2022/Obiljezen_Medjunarodni_dan_osoba_s_invaliditetom/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom na različite načine sudjelovali su i predstavnici policije na području Policijske uprave karlovačke

Foto: PU karlovačka

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježavao se 3. prosinca, a tim povodom u samom obilježavanju na različite načine sudjelovali su i predstavnici policije na području Policijske uprave karlovačke.
 
Predstavnici Policijske uprave karlovačke predvođeni voditeljem Službe za javni red i sigurnost Jurom Pavlinićem 2. prosinca u  Karlovcu sudjelovali su na XIV. Konferenciji pružatelja usluga za osobe s invaliditetom u karlovačkoj županiji. Konferencija je u organizaciji Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije održana pod nazivom Društvene inovacije u izjednačavanju mogućnosti za osobe s invaliditetom.
 
Ovakvim vidom suradnje i zajedničkim djelovanjem institucija i organizacija civilnog društva nastojimo  ukazati  na problematiku sigurnosti osoba s invaliditetom, mijenjati stav našeg društva i voditi računa o uključivanju osoba s invaliditetom u društvenu zajednicu kao ravnopravnog člana,  uvažavajući puno dostojanstvo osobe s invaliditetom. 
 
Policijska uprava karlovačka u suradnji s Udrugom invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom grada Duga Resa, u sklopu njihovog programa Korak bliže sudjelovala je u izradi prigodnog letka koji je prezentiran i distribuiran povodom XIV. Konferencije pružatelja usluga za osobe s invaliditetom u karlovačkoj županiji. Letak je sufinanciran sredstvima iz Nacionalnog plana sigurnosti cestovnom prometa.
 
U okviru obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom policijski službenici Postaje prometne policije Karlovac su na svom postajnom području pojačano provodili mjere nadzora ispravnog korištenja parkirnih mjesta koja su označena i rezervirana za parkiranje vozila osoba s invaliditetom i provjere poštivanja odredbi korištenja znaka pristupačnosti.

Prometna policija aktivnosti na terenu provela je zajedno s predstavnicima Udruge invalida rada grada Karlovca, Udruge invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom grada Duga Rese, s Komunalno-prometnim redarstvom Grada Karlovca i Pauk službom.
 
Prilikom provođenja aktivnosti građanima su podijeljeni promotivni materijali te su  kontrolirana 143 mjesta namijenjenih za parkiranje vozila osoba s invaliditetom. Tom prilikom policija je utvrdila 19 prekršaja nepropisnog parkiranja na parkirališnim mjestima namijenjenim za vozila osoba s invaliditetom i dva prekršaja nepropisne uporabe znaka pristupačnosti, dok je Pauk služba imala šest intervencija vezanih za mjesta namijenjena za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, a  službenici Komunalno-prometnog redarstva Grada Karlovca podnijeli su šest izvješća o počinjenom prekršaju.
 
Također, u Dugoj Resi je policija dala potporu Udruzi invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom grada Duga Rese prilikom predstavljanja kampanje „Želiš li se mijenjati za mjesto“.  Kampanja je predstavljena 5. prosinaca u Duga Resi, nakon čega su postavljanje personalizirane obavijesti, odnosno table sa fotografijom na kojima se nalaze osobe u invalidskim kolicima.  Table su postavljenje uz/ispod znaka za osobe s invaliditetom. Na taj način personalizirane obavijesti bi trebale poslužiti kao podsjetnik i opomena vozačima koji parkiraju na njihova mjesta. Cilj ove kampanje je omogućiti lakše parkiranje osobama s invaliditetom, osvijestiti i utjecati na građane koji zlorabe parkirna mjesta rezervirana za osobe s invaliditetom.
 
Intencija je da se svim ovim aktivnostima koje su provedene osigura maksimalna dostupnost parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom te skrene pozornost, ne samo vozačima, već i svim ostalim sudionicima u prometu na svakodnevno sudjelovanje osoba s invaliditetom na našim prometnicama kao i probudi svijest o potrebi tolerancije prema njima.

Pisane vijesti