Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

  • Slika /PU_KA/PU_info/2021/Obiljezen_Medjunarodni_dan_osoba_s_invaliditetom/4.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Intencija je da se ovom akcijom osigura maksimalna dostupnost parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom, a ujedno i skrene pozornost, ne samo vozačima, nego i svim ostalim sudionicima u prometu na svakodnevno sudjelovanje osoba s invaliditetom na našim prometnicama

Foto: PU karlovačka

Danas 3. prosinca obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom, a u obilježavanju su na različite načine sudjelovali predstavnici policije na području Policijske uprave karlovačke.
 
U organizaciji Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije u Karlovcu je organizirana i održana XIII. Konferencija pružatelja usluga za osobe s invaliditetom u karlovačkoj županiji na kojoj su sudjelovali predstavnici Policijske uprave karlovačke predvođeni voditeljem Službe policije Jurom Pavlinićem. U provedbi aktivnosti sudjelovali su i policijski službenici za nadzor, planiranje - prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave karlovačke. Na konferenciji pod nazivom Doprinos udruga osoba s invaliditetom u ublažavanju posljedica kriznih situacija 2020.-2021. premijerno je prikazan i video zapis izrađen u suradnji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave karlovačke, Saveza udruga osoba s invaliditetom, Autoklubom Karlovac, Udrugom Carpe Diem, a sufinanciran je sredstvima iz Nacionalnog plana sigurnosti cestovnom prometa. Video materijal pod nazivom Sigurnost osoba s invaliditetom u prometu dostupan je OVDJE.
 
Ovakvim vidom suradnje i zajedničkim djelovanjem institucija i organizacija civilnog društva nastojimo  ukazati  na problematiku sigurnosti osoba s invaliditetom, i svakodnevne situacije s kojima se susreću, mijenjati stav našeg društva i voditi računa o uključivanju osoba s invaliditetom u društvenu zajednicu kao ravnopravnog člana,  uvažavajući puno dostojanstvo osobe s invaliditetom. 
 
Nadalje, policijski službenici Postaje prometne policije Karlovac su na području grada Karlovca pojačano provodili mjere nadzora ispravnog korištenja parkirnih mjesta koja su označena i rezervirana za parkiranje vozila osoba s invaliditetom i provjere poštivanja odredbi korištenja znaka pristupačnosti.

Također, u sklopu provođenja ove aktivnosti predstavnik policije i Udruge invalida rada grada Karlovca su ispred ulaza u trgovački centar na Trgu hrvatskih redarstvenika 6 u Karlovcu građanima dijelili promotivne materijale .
 
Policija je akciju na terenu provela u suradnji s Komunalno-prometnim redarstvom Grada Karlovca, Pauk službom i predstavnicima Udruge invalida rada grada Karlovca.
 
Intencija je da se ovom akcijom osigura maksimalna dostupnost parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom, a ujedno i skrene pozornost, ne samo vozačima, nego i svim ostalim sudionicima u prometu na svakodnevno sudjelovanje osoba s invaliditetom na našim prometnicama kao i probuditi svijest o potrebi tolerancije prema tim njima.
 
Prilikom provođenja današnje aktivnosti kontrolirano je 150 mjesta namijenjenih za parkiranje vozila osoba s invaliditetom. Tom prilikom policija je utvrdila 16 prekršaja nepropisnog parkiranja na parkirališnim mjestima namijenjenim za vozila osoba s invaliditetom i četiri prekršaja nepropisne uporabe znaka pristupačnosti, dok je Pauk služba imala sedam intervencija vezanih za mjesta namijenjena za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, a  službenici Komunalno-prometnog redarstva Grada Karlovca podnijeli su 11 izvješća o počinjenom prekršaju.
 
Podsjećamo, znak pristupačnosti za osobe s invaliditetom omogućava parkiranje vozila kojima se prevoze osobe s invaliditetom na parkirališna mjesta koja su za tu svrhu posebno obilježena. Vozila osoba s invaliditetom, kao i vozila udruge osoba s invaliditetom, obilježena su međunarodnim znakom invalida, a pravo na parkiranje mogu ostvariti samo na temelju rješenja o znaku pristupačnosti koje izdaje nadležno tijelo na ime osobe s invaliditetom odnosno udruge osoba s invaliditetom za razdoblje od pet godina, uz predočenje znaka pristupačnosti. Prava koja proizlaze iz znaka pristupačnosti ne smije koristiti osoba bez invaliditeta.
 

Pisane vijesti