Obilježavanje međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta

  • Slika /PU_KA/PU_info/2024/Holokaust_gimnazija_301.2024/4.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U karlovačkoj gimnaziji proveden projekt "Zajedno protiv govora mržnje"

Foto: PU karlovačka

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta obilježava se 27. siječnja s obzirom da je na taj dan 1945. godine oslobođen najveći nacistički koncentracijski logor - Auschwitz.

Republika Hrvatska je 1. ožujka 2023. preuzela jednogodišnje predsjedavanje Međunarodnim savezom sjećanja na Holokaust (IHRA), pod inicijativom Future of Remembrance stoga Ministarstvo unutarnjih poslova, u suradnji s partnerima provodi nacionalni preventivni projekt ,,Zajedno protiv govora mržnje" . Projekt se provodi prema različitim ciljanim skupinama društva na temu suzbijanja antisemitizma, modernog antisemitizma i govora mržnje, kao i svih oblika diskriminacije, s ciljem sprječavanja negiranja Holokausta i iskazivanja pijeteta i sjećanja na sve žrtve Holokausta te senzibilizacije građana.
 
S obzirom na navedeno, Policijska uprava karlovačka je jučer, 30. siječnja, u Gimnaziji Karlovac provela ovu aktivnost u suradnji s Udrugom za očuvanje židovske baštine i kulture ''Židovi u Karlovcu''. Za skoro 80 učenika održano je predavanje te prikazan film „U ime obitelji“  u kojem se radi o stradavanju Židova u Karlovcu početkom 2. svjetskog rata.
 
Predsjednica udruge Tena Korkut učenicima je predstavila određene predmete iz prošlosti kao što je odora i vjerske knjige koje su se koristile prilikom održavanja vjerskih obreda i drugo.
 
Tijekom veljače bit će održano još jedno predavanje na ovu temu u Tehničkoj školi u Karlovcu.

Pisane vijesti