Obilježavanje Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima

  • Slika /PU_KA/PU_info/2021/Obiljezavanje_Europskog_dana_suzbijanja_trgovanja_ljudima/2.jpg
  • Slika

Trgovanje ljudima je globalni problem, a radi se o najbeskrupuloznijem kršenju ljudskih prava

Foto: PU karlovačka

Danas 18. listopada obilježava se Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima, a 2007. proglasila ga je Europska komisija s ciljem jačanja svijesti o problematici trgovanja ljudima.

Trgovanje ljudima je globalni problem, a radi se o najbeskrupuloznijem kršenju ljudskih prava na način da se žrtvi ograničava mogućnost kretanja, onemogućava komuniciranje s obitelji i okolinom te ih se na različite načine iskorištava (prostitucija, radno iskorištavanje, ugovaranje brakova, trgovanje organima). Gotovo svaka zemlja na svijetu, siromašna ili bogata, zahvaćena je ovim problemom, bilo kao zemlja podrijetla, tranzita ili odredišta žrtava trgovanja ljudima. 

Zaštita žrtava trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj uređena je odredbama Nacionalnog plana za suzbijanje trgovanja ljudima 2018. – 2021. godine koji propisuje poduzimanje potrebnih mjera u području suzbijanja trgovine ljudima te predstavlja nadogradnju već uspostavljenog sustava suzbijanja trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj.

Slijedom navedenog, s intencijom prevencije, a u sklopu nacionalne preventivne akcije Zajedno Policijska uprava karlovačka održala je edukaciju u Osnovnoj školi Katarina Zrinski, Krnjak, a Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac podijelilo edukativne letke s ciljem informiranja učenika i nastavnog osoblja o oblicima trgovine ljudima, mogućnostima i načinima zaštite i prevencije.
U narednim danima, na navedenu temu, a u sklopu akcije Zajedno policijski službenici za prevenciju Policijske uprave karlovačke održat će edukciju i u osnovnim školama u Žakanju i Vojniću te u srednjoj strukovnoj Mješovito industrijsko-obrtničkoj školi u Karlovcu.

Cilj preventivne akcije Zajedno je podignuti svijest o prevenciji trgovanja ljudima te pridonijeti smanjenju i sprječavanju trgovanja ljudima. Educiranjem i informiranjem ugroženih skupina želi se smanjiti broj osoba koje mogu postati žrtvama trgovanja ljudima, upoznati s fazama trgovanja (vrbovanje, transport, eksploatacija) kao i sa svim modalitetima eksploatacije.
 

Stranica