Obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

  • Slika /PU_KA/PU_info/2021/Nacionalni_dan_borbe_protiv_nasilja_nad_zenama/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Cilj nam je osvijestiti građane da je nasilje među nama, da se događa među obitelji i da na njemu treba raditi kako bi spriječili nateže posljedice koje iz toga izlaze

Foto: PU karlovačka

Danas 22. rujna u Hrvatskoj se obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine.

Podsjetimo, nasilje se događa u krugu obitelji, a ono može biti između bračnog druga, izvanbračnog druga, životnog partnera, neformalnog životnog partnera, njihove zajedničke djece te djece svakog od njih, srodnicima po krvi u ravnoj lozi, srodnicima u pobočnoj lozi zaključno do trećeg stupnja te srodni po tazbini do zaključno drugog stupnja, posvojitelja i posvojenika, kao i između bivših bračnih drugova ili partnera. Žrtva nasilja u obitelji je osoba koja zbog počinjenja nasilja u obitelji trpi fizičke ili psihičke posljedice, imovinsku štetu ili bitnu povredu temeljnih prava i sloboda.

Kazneno djelo nasilja u obitelji pripada u kategoriju kaznenih djela protiv braka, obitelji i djece, a na području Policijske uprave karlovačke u 2019. godini bilo evidentirano je 29 kaznenih djela nasilja u obitelji, dok su u 2020. godini evidentirana 63 kaznena djela. U prvih osam mjeseci 2020. godine evidentirano je 39 spomenutih kaznenih djela, a u istom periodu 2021.godini 55.  

Navedeni podaci govore nam kako je nasilje u obitelji i dalje veliki  problem na kojemu intenzivno trebamo raditi. Kako bi spriječili daljnji porast nasilja u obitelji i zaštitili žrtvu nasilja potrebna je međusektorska pomoć i suradnja svih institucija, zdravstvenih djelatnika, djelatnika u ustanovama socijalne skrbi, osoba zaposlenih u odgojno-obrazovnim ustanovama, humanitarnim organizacijama ili organizacijama civilnog društva, ali i svih drugih stručnih osoba koje u svom radu dolaze u kontakt sa žrtvama nasilja u obitelji, a koji će reagirati i prijaviti policiji ili državnom odvjetništvu počinjenje nasilja u obitelji za koje su saznali.

Provedbom preventivnih projekta i programa te intenzivnog rada svih sudionika društva  na edukaciji  i senzibilizaciji građana o važnosti reakcije društva u pogledu eliminacije svih oblika nasilja, cilj nam je osvijestiti građane da je nasilje među nama, da se događa među obitelji i da na njemu treba raditi kako bi spriječili nateže posljedice koje iz toga izlaze. Mjesto u obiteljskoj zajednici trebalo bi biti jedno od najsigurnijih okruženja obitelji.  

Na današnji dan u organizaciji Ženske grupe Karlovac Korak, prilikom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, a uz potporu učenika Medicinske škole Karlovac u Parku dr. Franje Tuđmana u Karlovcu, prezentirali smo javnosti očevid žrtve nasilja. U obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama sudjelovali su i predstavnici Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije, a događanju je nazočio i načelnik Policijske uprave karlovačke Darko Bratić.

Obilježavanjem Nacionalnog dana borbe protiv nasilja u obitelji u sklopu kojeg je prezentiran improvizirajući očevid žrtve nasilja u obitelji s najtežim posljedicama cilj nam je bio osvijestiti i senzibilizirati društvo na problematiku nasilja u obitelji, o težini najtežih posljedica za žrtvu te poslati poruku o nultoj toleranciji prema svim oblicima nasilja. Pokazatelji govore o tome da se radi o društvenom problemu stoga ćemo i dalje sustavno raditi na sprječavanju svih oblika nasilja uključivanjem svih sektora društva, osiguranjem dostupnosti informacija o mogućnostima zaštite te pomoći i podrške žrtvama u svim oblicima nasilja.   

Postupak policije:
  • nakon dojave o nasilju u obitelji žurno dolazi na mjesto događaja i pruža intervenciju
  • sprječava nasilnika u nasilnom ponašanju
  • trenutno štiti žrtve od daljnjeg nasilja
  • obavještava žrtvu o njezinim pravima i ustupa podatke ureda za podršku žrtvama i svjedocima na sudovima i Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja,  te kontakt podatke tijela državne uprave te nevladinih organizacija koje se na području pojedine policijske uprave bave podrškom i zaštitom žrtava
  • objektivno i cjelovito utvrđuje činjenice vezane za događaj
  • ukoliko je nasilju nazočno dijete te je s njim potrebno razgovarati ili ga, kao žrtvu nasilja, žurno zbrinuti, odmah  traži dolazak i intervenciju socijalnog radnika
  • od nasilnika oduzima oružje koje posjeduje legalno ili ilegalno
  • kada za to postoje zakonski uvjeti, nasilnika izdvaja iz obitelji
  • podnosi odgovarajuću prijavu prekršajnom sudu ili državnom odvjetništvu
  • sucu predlaže izricanje odgovarajuće zaštitne mjere, odnosno mjere opreza prema nasilniku
  • kada su ispunjeni zakonski uvjeti privodi nasilnika Prekršajnom sudu ili pritvorskom nadzorniku a o njegovom eventualnom puštanju na slobodu izvješćuje žrtvu
  • o svom postupanju dostavlja izvješće nadležnom centru za socijalnu skrb kako bi se provele mjere obiteljsko-pravne zaštite.
 
Više o temi nasilja u obitelji pročitajte u korisnom linku.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica