Obilježavamo „Dan ružičastih majica“

  • Slika /PU_KA/PU_info/2021/Obiljezavamo_Dan_ruzicastih_majica/2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

I službenici Policijske uprave karlovačke obukli su ružičaste majice, obucite i vi! Svi zajedno trebamo ustati i boriti se protiv nasilja te poslati jasnu poruku – nasilje prestaje ovdje!  

Foto: PU karlovačka, Karlovačka županija

Dan ružičastih majica obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači, a poznat je još i kao Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Radi se o preventivnom programu koji se bavi prevencijom posvećenoj borbi protiv vršnjačkog nasilja, a koji se obilježava u cijelom svijetu. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili ostali učenici, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, a kasnije i međunarodno prepoznate obljetnice. Hrvatski sabor je 17. veljače 2017. godine proglasio Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja u Republici Hrvatskoj i taj dan se, u znak borbe protiv nasilja nad vršnjacima, nosi ružičasto.
 
Svjesni činjenice da edukacija djece i mladih u prepoznavanju oblika nasilja ima veliku ulogu u preventivnom smislu, a uzimajući u obzir epidemiološke preporuke i policija se prilagodila načinu edukacije te smo u suradnji s Karlovačkom županijom, Upravnim odjelom za školstvo putem video komunikacije (Zoom aplikacije) za osnovnoškolce danas 24. veljače održali edukaciju o različitim vrstama nasilja.
 
Naime, iz prostorija Karlovačke županije omogućena je video edukacija koju je održala policijska službenica za prevenciju iz Ureda načelnika Policijske uprave karlovačke. Edukaciju su pratili učenici 11 osnovnih škola s područja karlovačke županije, a policijska službenica govorila je o temi vršnjačkog nasilja, ali i svim ostalim oblicima nasilja te na koji način prepoznati i spriječiti nasilje, ali i kako se ponašati i što poduzeti ako netko postane žrtva bilo kojeg oblika nasilja.
 
Moderna informacijska tehnologija kao sveprisutna i lako dostupna ima vrlo veliku  uloga u svakodnevnom životu mladih osoba. Virtualni svijet mladima je interesantan i popularan, internetski sadržaji dostupni su u svakom trenutku, a informacije se brzo šire i mladi ga koriste za učenje, druženje, komuniciranje, igrice ali i za „obračune“ s vršnjacima koji im nisu dragi. Mnogi su tada izloženi negativnim komentarima, npr. dislayk, emotikon koji se mršti i slično, a ovakav oblik interakcije i komunikacije dovodi do elektroničnog oblika nasilja. To je oblik agresije koji se ostvaruje putem informacijske i komunikacijske tehnologije poput mobitela, video kamere, elektroničke pošte i internetskih stranica.
 
Kada je dijete izloženo vršnjačkom nasilju jedan od načina pomoći je da o tome razgovara s roditeljima, s razrednicom, sa stručnim osobljem u odgojno-obrazovnim ustanovama ili s osobom u koju ima povjerenje, ali najbitnije je da se nasilje prijavi odmah kako bi se poduzele sve potrebne mjere kako se nasilje ne bi ponavljalo.  
 
Svjesni činjenice kako je nasilje u bilo kojem obliku prisutno u svim okruženjima, Dan ružičastih majica je prilika da skrenemo pozornost na problem vršnjačkog nasilja, jer radi se o konstantnom obliku agresivnog zlostavljanja, vrijeđanja ili omalovažavanja pojedinca, a cilj nam je suzbijanje svakog oblika nasilja među djecom i mladima. 
 
Obilježavanju Dana ružičastih majica može se priključiti svatko, dovoljno je obući ružičastu majicu, biti ljubazan i pažljiv pomagati drugima. Sudjelovati mogu i oni koji ne nose ružičaste majice da se pridruže senzibiliziranju zajednice o problemu vršnjačkog nasilja,  svi zajedno trebamo ustati i boriti se protiv nasilja te poslati jasnu poruku – nasilje prestaje ovdje! U znak podrške borbi protiv vršnjačkog nasilja na simboličan način uključili su se i djelatnici Karlovačke županije noseći na današnji dan ružičaste majice. I službenici Policijske uprave karlovačke obukli su ružičaste majice, obucite i vi!
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica