Nastupili su zimski uvjeti – vozači budite oprezni u prometu

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/zimski uvjeti1.jpg

Sve sudionike u prometu pozivamo na dodatni oprez prilikom sudjelovanja u prometu

Foto: ilustracija

U skladu s odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama pod zimskim uvjetima na cesti smatra se vrijeme kada je kolnik pokriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.
 
Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.
 
Pod zimskom opremom motornih i priključnih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, prema Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od četiri milimetara i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače. Na vozila se ne smiju stavljati gume s čavlima.
 
Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.
 
Prije započinjanja vožnje vozači su obvezni očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu s vozila.
 
Svim sudionicima u prometu upućuje se apel da:
 
  • brzinu kretanja vozila prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti, da poštuju ograničenja brzine
  • prije putovanja pravovremeno se informiraju o vremenskim prilikama i stanju na cestama
  • sve odgovorne osobe poduzeća i trgovačkih društava koja se bave javnim prijevozom, kao i fizičke osobe da pravovremeno pripreme svoja vozila za sudjelovanje u prometu u zimskim uvjetima (provjera tehničke ispravnosti bitnih sklopova vozila, opremanje zimskom opremom, uređaji za čišćenje vjetrobranskog stakla i drugo)
  • kod održavanja vozila u zimskim uvjetima savjetujemo provjeru antifriza, akumulatora, ispravnosti brisača i svjetala, tekućine za pranje vjetrobranskog stakla (zimski aditivi protiv smrzavanja), provjera dubina utora guma
  • na vozilu koje se nalazi vani prekrite vjetrobransko staklo
  • poželjno je kod sebe imati sprej za odmrzavanja bravica i nikako pri niskim temperaturama nije poželjno povlačiti ručnu kočnicu
  • kada na cesti ima leda ili rastopljenog snijega potrebno je izbjegavati nagla kočenja i ubrzanja, držati razmak između vozila, omogućiti postupno smanjenje brzine, a papučicu kočnice koristiti oprezno kako bi spriječili blokiranje kotača
  • u slučaju zanošenja vozila potrebno je lagano otpustiti gas, bez naglog kočenja
  • pri temperaturama ispod  nula stupnjeva na određenim mjestima (usjeci, mostovi, vijadukti, nadvožnjaci), dolazi do pojave ledene zasjede, zbog toga na tim mjestima budite još oprezniji
  • kad se krećete kao pješaci, noću i danju za vrijeme smanjene vidljivosti, osvijetlite se ili označite reflektirajućim materijalima, nosite svjetliju odjeću te poštujte zakonske odredbe vezane za kretanje pješaka. 

Također podsjećamo da u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka na motornim vozilima i za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svijetla.

U cilju što bolje sigurnosti u prometu nadamo se da će vozači uvažiti naša upozorenja i savjete.

Pisane vijesti | Promet i vozila