Najavljena izvedba predstave o cyberbullyingu „(DIS)LIKE“

  • Slika /PU_KA/PU_info/2021/Dislike_Zorin dom_2021/plakat_DISLIKE.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Predstava je osmišljena radi podizanja svijesti društva i mladih o nasilju putem interneta i s ciljem smanjenja i suzbijanja takvog oblika nasilja

Foto: PU karlovačka

Danas 9. prosinca u Gradskom kazalištu Zorin dom u Karlovcu povodom predstave o cyberbullyingu pod nazivom (DIS)LIKE održana je konferencija za medije na kojoj je sudjelovao načelnik Policijske uprave karlovačke Darko Bratić. Organizator konferencije za medije bilo je Gradsko kazalište Zorin dom u Karlovcu.
 
Tom prilikom najavljena je predstava (DIS)LIKE koju su osmislili i izradili glumci Gradskog kazališta Zorin dom u Karlovcu, a namijenjena je učenicima i nastavnom osoblju te će tijekom prosinca ove godine biti predstavljena u osnovnim školama na području Karlovca i Duge Rese. Prva predstava planirana je za ponedjeljak 13. prosinca u OŠ "Vladimir Nazor" Duga Resa.
 
Predstava će biti realizirana uz potporu i suradnju Karlovačke županije s Gradskim kazalištem Zorin dom u Karlovcu i Policijskom upravom karlovačkom. Na konferenciji za medije su, uz načelnika Bratića, sudjelovali i zamjenica županice Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar, ravnateljica Gradskog kazališta Irena Božičević te redatelj i scenograf predstave Peđa Gvozdić. Također su potporu provođenju ove aktivnosti dali i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Karlovac i Europe Direct centar Karlovac. Predstava je nastala na inicijativu i uz potporu Policijske uprave karlovačke i uz financiranje Karlovačke županije.
 
Sudjelovanjem u ovoj aktivnosti Policijska uprava karlovačka kroz preventivnu aktivnost sudjeluje u provođenju edukacije mladih na temu Sigurnost na internetu i društvenim mrežama, a radi podizanja svijesti društva i mladih o nasilju putem interneta i s ciljem smanjenja i suzbijanja takvog oblika nasilja.
 
Na konferenciji za medije načelnik Bratić istaknuo je da je ideja za predstavu došla kako bi se na razumljiv način pokazalo djeci, ali i roditeljima, kako se sigurno ponašati na internetu. Ujedno je savjetovao da djeca ne stupaju u kontakt s nepoznatim osobama i da ne otvaraju nepoznate internetske stranice. Zahvalivši svim sudionicima ove aktivnosti na suradnji, načelnik Bratić je naveo kako se nada da će ova predstava polučiti dobar rezultat i da ćemo osvijestiti djecu, kao i smanjiti mogućnost da postanu žrtve kaznenih djela.
 
Prilikom svog izlaganja zamjenica županice Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar istaknula je da je u ovom mjesecu borbe protiv nasilja ovo izniman projekt, u vremenu kada, nažalost, djeca zbog COVID krize jesu više na internetu, putem mobitela i računala, a nisu među svojim vršnjacima u druženju. Ovakav projekt, koji djecu na prihvatljiv i zanimljiv način odvlači od interneta i tako smanjuje mogućnost nasilja nad njima samima preko interneta, više je i nego hvalevrijedan.  Također je  zahvalila načelniku Bratiću i njegovom timu, koji su prepoznali vrijednost projketa te ravnateljici Božičević sa suradnicima, koja je prihvatila ovaj izazov.
  
Ravnateljica Božičević istaknula je da je predstava produkt profesionalnog ansambla, a Peđa Gvozdić je redatelj i scenograf predstave koji je osmislio kompletan sadržaj na tekst Petre Cicvarić te da je sigurna da će predstava imati uspjeha. 
 
Peđa Gvozdić naveo je kako je ovo izuzetno bitna tema i predstava. Ideja je bila da se mlađoj publici približi nešto što je njima poznato, stoga je glavni protagonist predstave mladi YouTuber Psycho Mouse - koji će približiti djeci dobre i loše strane društvenih mreža. "Isto tako vodili smo se idejom da pomognemo shvatiti žrtvama kaznenih djela cyberbullynga da nisu same u tome, da se ne trebaju sramiti to reći,  iznijeti, priznati roditeljima, profesorima i, ako je potrebno, obratiti se policiji. Ako spasimo jednu žrtvu cyberbullyinga, već smo učinili pravu stvar" - istaknuo je Gvozdić.  
 

Pisane vijesti