Na području PU karlovačke podjela svjetala i reflektirajućih prsluka vozačima bicikala

  • Slika /PU_KA/PU_info/2023/Bljeskalice_PP_Ogulin_i_PPRP/1aaa.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ova preventivna aktivnost se provodi s ciljem podizanja razine sigurnosti u prometu

Foto: PU karlovačka

Dolaskom nepovoljnih vremenskih uvjeta, a posebno smanjene vidljivosti, policijski službenici na području Policijske uprave karlovačke poduzimaju, niz preventivno-represivnih akcija i aktivnosti kako bi se podigla razina sigurnosti vozača motocikala, mopeda, bicikala i osobnih prijevoznih sredstava, jednih od najranjivijih sudionika u prometu te podigla razina prometne kulture.

Na području Grada Ogulina 19. listopada provedena je preventivno-represivna akcija ciljano usmjerena na nadzor vozača bicikla i osobnih prijevoznih sredstava, kao i utvrđivanje i sankcioniranje i svih drugih prometnih prekršaja kojima se ugrožava sigurnost prometa.
Tijekom provođenja akcije ukupno je utvrđeno 20 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Osim nadzora, ovom prilikom su policijski službenici vozačima bicikala dijelili svjetla (prednje i zadnje) čija nabava je financirana sredstvima iz Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa 2021. – 2030 te im ukazali na zakonske obveze kojih se moraju pridržavati prilikom sudjelovanja u prometu te propisanim kaznama.

Naime, vozači bicikala i osobnih prijevoznih sredstva koji sudjeluju u prometu, dužni su noću uvijek, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom (novčana kazna 30 eura).

Od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu i osobnom prijevoznom sredstvu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani (novčana kazna 60 eura).

Vozači ove skupine vozila u prometu u obvezi su posjedovati tehnički ispravna vozila, poštivati i pridržavati se prometnih pravila, bez obzira na sposobnost i vještinu upravljanja.

Akciji podjeli svjetala i reflektirajućih prsluka redovito se pridružuju i policijski službenici Postaje prometne policije Karlovac koji već unatrag nekoliko tjedana s dolaskom nepovoljnih vremenskih uvjeta i smanjene vidljivosti u ranim jutarnjim satima prilikom odlaska građana na posao dijele reflektirajuće prsluke vozačima bicikala i to će činiti i u narednom periodu.

Isto tako 24. listopada na području Karlovca biciklistima su podijelili svjetla  kako bi se podigla razina sigurnosti sudjelovanja vozača bicikala u prometu.

I ovom prilikom molimo sve sudionike u prometu, posebno bicikliste i vozače osobnih prijevoznih sredstava, da poštujući prometne propise vode brigu o svojoj i sigurnosti drugih sudionika u prometu te da svojim pozitivnim ponašanjem pridonesu povoljnom stanju sigurnosti cestovnog prometa.

Pisane vijesti | Promet i vozila