Na području Policijske uprave karlovačke spriječeno krijumčarenje osoba

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/krim_policija.jpg

Podnesene kaznene prijave i optužni prijedlozi

Foto: ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke u četiri dana proveli su šest odvojenih kriminalističkih istraživanja nad sedmoricom osumnjičenih muškaraca zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.
 
Dana, 2. listopada policijski službenici Postaje granične policije Cetingrad u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije na području općine Rakovica uporabom svjetlosnih signala pokušali su zaustaviti kombi vozilo albanskih nacionalnih oznaka koje se nije zaustavilo. Nakon što je naknadno zaustavljeno, utvrđeno je  da je vozilom upravljao 36-godišnji albanski državljaninu koji je u tovarnom prostoru prevozio 12 stranih državljana. Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama 36-godišnjak biće prijavljen nadležnom općinskom sudu.
 
Na području Karlovca, 3. listopada policijski službenici Ravnateljstva policije zaustavili su osobni automobil nizozemskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 27-godišnji afganistanski državljanin s dozvolom boravka u Nizozemskoj. U vozilu je zatečeno osam stranih državljana.
 
Također istog dana na području Ogulina, policijski službenici Ravnateljstva policije zaustavili su osobni automobil talijanskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 34-godišnji turski državljanin s dozvolom boravka u Italiji. U vozilu je prevozio pet stranih državljana.
 
Policijski službenici Policijske postaje Ogulin na području općine Plaški, 3. listopada zaustavili su i kontrolirali osobni automobil crnogorskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 23-godišnji turski državljanin s dozvolom boravka u Njemačkoj, a koji je u vozilu prevozio 13 stranih državljana.
 
Na području Karlovca policijski službenici Ravnateljstva policije, 3. listopada zaustavili su osobni automobil austrijskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 29-godišnji albanski državljanin s dozvolom boravka u Slovačkoj, a s kojim je u vozilu zatečen kao suvozač 22-godišnji albanski državljanin. U vozilu su prevozili dva strana državljana.
 
Dana 5. listopada na području Slunja policijski službenici Ravnateljstva policije zaustavili su osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 34-godišnji hrvatski državljanin. U vozilu je prevozio pet stranih državljana.
 
Provedenim kriminalističkim istraživanjima utvrđeno je da su svi strani državljani nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku te su svi izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom. 
 
Zbog počinjenog prekršaja pomaganja državljaninu treće zemlje u nezakonitom prelasku vanjske granice protiv 27-godišnjeg afganistanskog državljanina s dozvolom boravka u Nizozemskoj te protiv 29-godišnjeg albanskog državljanina s dozvolom boravka u Slovačkoj kao i protiv 22-godišnjeg albanskog državljanina podnijete su prijave Općinskom sudu u Karlovcu.
 
Protiv četvorice osumnjičenih muškaraca zbog utvrđene osnovane sumnje da su strane državljane prevozili iz koristoljublja podnesene su kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon