Na području Policijske uprave karlovačke policija spriječila prijevoz migranata

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/bljeskalica.jpg

U osobnom, kombi i taxi vozilu prevozili strane državljane koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku

Foto: ilustracija
 
Policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija su, u razdoblju od 3. srpnja do 4. srpnja na području Bosiljeva, Ogulina i Josipdola, zaustavili taxi vozilo zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 53-godišnji hrvatski državljani, kombi vozilo njemačkih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 20-godišnji nizozemski državljanin te osobno vozilo estonskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 25-godišnji estonski državljanin.
 
Kontrolom taxi vozila utvrđeno je da je 53-godišnjak u vozilu prevozio strane državljane prema kojima je već postupano 1. srpnja sukladno Zakonu o strancima, kao i to da nije imao uključen taksimetar za vrijeme vožnje iako je posjedovao odobrenje za obavljanje auto taxi prijevoza na području Karlovačke županije.
 
Prilikom zaustavljanja kombi vozila, u vozilu nisu pronađeni strani državljani, no s obzirom na postojanje okolnosti koje su ukazivale da su u kombi vozilu bili strani državljani, pretragom terena, strani državljani koje je prevozio nizozemski državljanin, ubrzo su pronađeni nedaleko od mjesta zaustavljanja i kontrole vozila.
 
Utvrđeno je da su strani državljani nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku te su izrazili namjeru podnošenja zahtjeva za međunarodnu zaštitu, a dok je prema stranim državljanima iz taxi vozila postupano sukladno Zakonu o strancima.
 
Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja protiv vozača taxi vozila podnesen je optužni prijedlog nadležnom sudu zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o strancima, dok su ostala dva vozača uz kaznene prijave predana pritvorskom nadzorniku, zbog sumnje da su počinili kazneno djelo Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Priopćenja | Kaznena djela i zakon