Međunarodni je dan osoba s invaliditetom - poštuj moje pravo na mobilnost i pristupačnost!

  • Slika /PU_KA/PU_info/2020/Međunarodni_dan_osoba_s_invaliditetom/Naslovnica.jpg
  • Slika

Danas se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Foto: PU karlovačka

Danas 3. prosinca obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je osvijestiti širu društvenu zajednicu o jednakosti ostvarivanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu.

Tim povodom, a ujedno i s ciljem poboljšanja međusobne tolerancije vozača, ali i cjelokupnog poželjnog ponašanja svih sudionika u prometu, Policijska uprava karlovačka s partnerima izradila je preventivne plakate. Partneri u ovoj aktivnosti su Grad Karlovac, Grad Duga Resa, Savez udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije i Karlovačka udruga spinalno ozlijeđenih uz financijsku pomoć Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.
 
U Karlovcu i Dugoj Resi postavljeni su jumbo plakati, dok su na vidljivim mjestima u svim policijskim postajama Policijske uprave karlovačke istaknuti manji plakati. Ovim putem želimo utjecati na svijest vozača vezano za poštivanje znaka pristupačnosti invalidnih osoba, ali i ukazati na probleme s kojima se susreću invalidne osobe prilikom ulaska i izlaska iz automobila. S izradom plakata na ovu temu Policijska uprava karlovačka započela je 2019. godine o čemu smo pisali ovdje.

Tijekom ove godine na području Policijske uprave karlovačke evidentiran je 171 prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji se odnosi na nedozvoljeno parkiranje na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom. Ujedno, policijski službenici će u sklopu ove aktivnosti provesti i akciju koja će biti usmjerena na korištenje parkirališnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom od strane drugih osoba kao i moguću zlouporabu znaka pristupačnosti.

Pozivamo vozače da ne koriste parkirališna mjesta rezervirana za osobe s invaliditetom jer im se na taj način uskraćuje i onemogućava mobilnost te stvaraju nepremostive poteškoće. Stoga još jednom upućujemo poruku: Poštuj moje pravo na mobilnost i pristupačnost!

Pisane vijesti | Promet i vozila