Korištenje sigurnosnog pojasa, zaštitne kacige i mobitela kod sudionika u prometu

Slika PU_KA/MUP_slike/policajac_autocesta_uspravna.jpg

U proteklom periodu na užem i širem području grada Karlovca provedena je anketa sudionika u prometu u cilju pribavljanja podataka o korištenju sigurnosnog pojasa i mobitela tijekom vožnje, te korištenja kacige i svjetala tijekom vožnje mopeda i motocikala. Anketom je obuhvaćeno ukupno četiri tisuće osoba po segmentu korištenja sigurnosnog pojasa i mobitela, te 199 vozača po pitanju korištenja zaštitne kacige i svjetala tijekom vožnje mopeda i motocikala. Analizom prikupljenih podataka općenito je uočeno, da bilo da se radi o vozaču, suvozaču ili putniku, sigurnosni pojas češće se koristi kod putovanja izvan grada, odnosno prilikom duljih putovanja. Evidentno je da je tijekom anketiranja sigurnosni pojas koristilo 81,7% vozača, 71,4% suvozača i 16,8% putnika na zadnjem sjedištu. Ujedno, što se tiče korištenja zaštitne kacige i svjetala uočeno je da se vozači mopeda i motocikala uglavnom pridržavaju ovih zakonskih odredbi, odnosno u manjoj mjeri je evidentno nekorištenje svjetala na ovim kategorijama vozila. Tako je tijekom ankete evidentirano da je 98% vozača koristilo zaštitnu kacigu, a 81,4 % ih je imalo upaljena svjetla na vozilu. Korištenje mobitela u vožnji uočeno je pak kod 3,4 % anketiranih vozača. Obzirom da je Nacionalnim programom sigurnosti prometa na cestama 2011. – 2020. godine, između ostalog, dugoročni cilj da do 2020. godine 98% sudionika u prometu koristi sigurnosni pojas i zaštitnu kacigu prilikom vožnje, smatramo potrebitim s prethodno navedenim podacima upoznati javnost kako bi na taj način ukazali sudionicima u prometu da se pridržavaju ovih zakonskih odredbi. Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je da su vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu dužni koristiti sigurnosni pojas na svim sjedalima na kojima je ugrađen, a za ne pridržavanje ovih zakonskih odredbi predviđena je novčana kazna od 500 kuna. S obzirom na navedeno, a u cilju postizanja zacrtanih ciljeva Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama 2011. – 2020. godine, policijski službenici Policijske uprave karlovačke u narednom periodu provodit će pojačani nadzor korištenja sigurnosnih pojaseva, uporabe mobitela tijekom vožnje te korištenje dnevnih ili kratkih svjetala u razdoblju zimskog računanja vremena.

Foto: ilustracija

U proteklom periodu na užem i širem području grada Karlovca provedena je anketa sudionika u prometu u cilju pribavljanja podataka o korištenju sigurnosnog pojasa i mobitela tijekom vožnje, te korištenja kacige i svjetala tijekom vožnje mopeda i motocikala. Anketom je obuhvaćeno ukupno četiri tisuće osoba po segmentu korištenja sigurnosnog pojasa i mobitela, te 199 vozača po pitanju korištenja zaštitne kacige i svjetala tijekom vožnje mopeda i motocikala.

Analizom prikupljenih podataka općenito je uočeno, da bilo da se radi o vozaču, suvozaču ili putniku, sigurnosni pojas češće se koristi kod putovanja izvan grada, odnosno prilikom duljih putovanja. Evidentno je da je tijekom anketiranja sigurnosni pojas koristilo 81,7% vozača, 71,4% suvozača i 16,8% putnika na zadnjem sjedištu. Ujedno, što se tiče korištenja zaštitne kacige i svjetala uočeno je da se vozači mopeda i motocikala uglavnom pridržavaju ovih zakonskih odredbi, odnosno u manjoj mjeri je evidentno nekorištenje svjetala na ovim kategorijama vozila. Tako je tijekom ankete evidentirano da je 98% vozača koristilo zaštitnu kacigu, a 81,4 % ih je imalo upaljena svjetla na vozilu. Korištenje mobitela u vožnji uočeno je pak kod 3,4 % anketiranih vozača. 

Obzirom da je Nacionalnim programom sigurnosti prometa na cestama 2011. – 2020. godine, između ostalog, dugoročni cilj da do 2020. godine 98% sudionika u prometu koristi sigurnosni pojas i zaštitnu kacigu prilikom vožnje, smatramo potrebitim s prethodno navedenim podacima upoznati javnost kako bi na taj način ukazali sudionicima u prometu da se pridržavaju ovih zakonskih odredbi. 

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je da su vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu dužni koristiti sigurnosni pojas na svim sjedalima na kojima je ugrađen, a za ne pridržavanje ovih zakonskih odredbi predviđena je novčana kazna od 500 kuna. 

S obzirom na navedeno, a u cilju postizanja zacrtanih ciljeva Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama 2011. – 2020. godine, policijski službenici Policijske uprave karlovačke u narednom periodu provodit će pojačani nadzor korištenja sigurnosnih pojaseva, uporabe mobitela tijekom vožnje te korištenje dnevnih ili kratkih svjetala u razdoblju zimskog računanja vremena. 
 



Stranica