Korištenje sigurnosnog pojasa u vožnji

Slika /PU_KA/PU_info/2021/nadzor u prometu_sigurnosni pojas/Nadzor prometa_sigurnosni pojas_28.05..jpg

Tijekom srpnja 2021. godine na području Policijske uprave karlovačke utvrđen je 501 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa   

Foto: ilustracija
 
Nekorištenje sigurnosnog pojasa je jedan od glavnih uzroka teških stradavanja u prometnim nesrećama. Za istaknuti je zabrinjavajući podatak o nekorištenju sigurnosnog pojasa kod osoba koje su preminule od posljedica prometne nesreće. Naime, od 126 osoba koje su poginule u osobnim automobilima tijekom 2020. godine na području Republike Hrvatske, njih 60 ili 47,6%, odnosno skoro polovica nije koristila sigurnosni pojas. U prvih šest mjeseci 2021. godine, od 55 osoba koje su poginule u osobnim automobilima, njih 31 ili 56,4% nije koristilo sigurnosni pojas.
 
Iz tih razloga, a kako bismo spriječili kršenje prometnih propisa koji za posljedicu mogu imati teška stradavanja u prometu, vozačima i putnicima u vozilu savjetujemo da budu odgovorni i sigurni sudionici u prometu te da koriste sigurnosni pojas u vozilu. Posebno podsjećamo na obvezu korištenja sigurnosnog pojasa na svim sjedalima u vozilu na kojima su pojasevi ugrađeni, dakle u osobnim vozilima i na prednjim, ali i na stražnjim sjedalima. 

Tijekom provođenja preventivno-represivnih akcija u prometu na području u nadležnosti Policijske uprave karlovačke, u prvih sedam mjeseci 2021. godine utvrđena su 3734 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa u vozilu, a u istom razdoblju 2020. godine 3419 što je povećanje za 9,2%. Samo u srpnju 2021. godine utvrđen je 501 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa. 

Na području Policijske postaje Ozalj 15. srpnja i na području Policijske postaje Ogulin 23. srpnja provedene su preventivno represivne akcije u vezi nadzora korištenja sigurnosnog pojasa. Tom prilikom su policijski službenici uzornim vozačima i suvozačima koji su koristili sigurnosni pojas podijelili majice kratkih rukava s natpisom Kopčaš?.
 
Podsjećamo, prilikom svake vožnje, obavezno i bez iznimke sve osobe u automobilu moraju obavezno koristiti sigurnosni pojas!
 
 
 
 

Pisane vijesti | Promet i vozila