Kazneno prijavljeni za kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/krim_policija.jpg

Provedeno je kriminalističko istraživanje nad 28-godišnjim hrvatskim državljaninom, 45-godišnjim državljaninom Bosne i Hercegovine i trgovačkim društvom u stečaju s područja Karlovca  

Foto: ilustracija
 
Policijski službenici Policijske uprave karlovačke su zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta proveli kriminalističko istraživanje nad 28-godišnjim hrvatskim državljaninom, 45-godišnjim državljaninom Bosne i Hercegovine i trgovačkim društvom u stečaju s područja Karlovca.
 
Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su muškarci u svojstvu direktora i stvarnog voditelja poslovanja trgovačkog društva u razdoblju od 1. srpnja 2022. godine do 31. prosinca 2022. godine postupali s ciljem izbjegavanja plaćanja poreza na dodanu vrijednost odnosno s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi za trgovačko društvo te neutvrđivanjem obveze poreza na dodanu vrijednost za navedeno razdoblje  nepodnošenjem prijava poreza na dodanu vrijednost, čime su trgovačkom društvu u stečaju pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od 261.155,47 eura oštetivši za isti iznos proračun Republike Hrvatske.
 
Zatim u istom razdoblju osumnjičenici nisu položili ostvareni gotovinski promet na žiro-račun društva prije blokade i nakon blokade žiro-računa, čime su protupravnim djelovanjem oštetili trgovačko društvo i onemogućili naplatu vjerovnika prijavljenih u očevidnik o redoslijedu plaćanja, zadržavši cjelokupni gotovinski promet u ukupnom iznosu od 1.652.872,74 eura za sebe.
 
 Također, muškarce i trgovačko društvo u stečaju se sumnjiči da u navedenom razdoblju nisu vodili poslovne knjige koje su prema odredbama članka 8. i 9. Zakona o računovodstvu bili dužni voditi radi utvrđivanja podataka koji su od utjecaja na utvrđivanje poreznih obveza te na zahtjev nadležnog poreznog tijela nisu dostavili poslovne knjige čime je otežano odnosno onemogućena preglednost poslovanja navedenog trgovačkog društva, a slijedom toga i određivanje parametara za obračun poreznih obveza.
 
Ujedno, 45-godišnjak kao direktor, a ujedno i odgovorna osoba trgovačkog društva u stečaju propustio je u roku od tri tjedna nakon što je trgovačko društvo postalo nesposobno za plaćanje, zatražiti pokretanje stečajnog postupka, iako je znao da je poslovni račun trgovačkog društva u stečaju od 22. kolovoza 2022. godine u neprekidnoj blokadi do otvaranja stečajnog postupka.
 
Zbog sumnje da su 28-godišnjak, 45-godišnjak i trgovačko društvo u stečaju počinili kazneno djelo Utaja poreza ili carine i Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, zatim da su osumnjičeni muškarci počinili kazneno djelo Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju te 45-godišnjak i kazneno djelo Povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje iz Zakona o trgovačkim društvima, protiv njih je Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu proslijeđeno posebno izvješće kao dopuna kaznene prijave.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon