Karlovačka policija obilježila Dan sigurnijeg interneta

Slika /PU_KA/PU_info/2024/Dan_sigunrijeg_interneta_06_02_24/Web_heroj_ilustracija1.jpg

Cilj je, kroz razne preventivne aktivnosti, skrenuti pozornost na sigurniju i odgovorniju upotrebu online tehnologije i mobilnih uređaja

Foto: Ilustracija

Dan sigurnijeg interneta obilježava se u Hrvatskoj i u svijetu svake godine drugi utorak u veljači, a ove godine je to 6. veljače. Cilj je, kroz razne preventivne aktivnosti, skrenuti pozornost na sigurniju i odgovorniju upotrebu online tehnologije i mobilnih uređaja, posebice među djecom i mladima kojima se na ovaj način nastoji podići svijest o sigurnosti interneta.
 
Danas je internet neizostavan dio našega društva koji ima svoje izazove i opasnosti. Dostupan je svima, omogućava brz i lak pristup informacijama, glazbi, igri i jednostavniju komunikaciju. Moderna tehnologija ima mnoge prednosti i unapređuje kvalitetu života, ali isto tako ako se ne koristi na primjeren način, poštujući pravila komunikacije i ne vodeći računa o sigurnosti i zaštiti svih uključenih, može imati negativne posljedice.
 
Povodom ovog dana, policijski službenici za nadzor, planiranje i prevenciju Policijske uprave karlovačke provode tijekom cijele godine niz preventivne aktivnosti odnosno predavanja na temu Sigurnost na društvenim mrežama u odgojno obrazovnim ustanovama na području cijele Karlovačke županije. Jedno takvo predavanje održala je i danas policijska službenica za nadzor, planiranje i prevenciju Anita Gračan u Osnovnoj školi Slunj.
 
Na temu „Sigurnost na internetu“  educirano je tijekom 2023. godine 626 učenika osnovnih i srednjih škola (563 učenika osnovnih škola i 63 učenika srednje škole). Edukacija je vršena kroz interaktivne radionice, panele te parlaonicu.
 
I u narednom periodu policijski službenici će i dalje provoditi preventivne aktivnosti na temu Sigurnost na internetu i društvenim mrežama s ciljem educiranja mladih o opasnostima na koje mogu naići u virtualnom svijetu, kao što su prijevare, cyberbullying, pedofilija i drugo.
 
Korištenje tehnologije i interneta je poželjno i korisno, ali treba biti sigurno i odgovorno. Stoga smatramo važnim upoznati roditelje, djecu i mlade, kao i širu javnost, sa savjetima za sigurno korištenje interneta, naučiti djecu i mlade da u virtualnom svijetu poštuju svoje sugovornike, svoju privatnost, ali i privatnost drugih te da u tom svijetu vrijede pravila iz stvarnog života. Više informacija o različitim oblicima prijevara i savjete kako se zaštiti možete pogledati na web stranici Ravnateljstva policije https://policija.gov.hr/prevencija/racunalna-sigurnost/internet-prijevare/456 i Web heroj — Ulovimo lika s weba koji tvoje € vreba.
 
Sve korisnike interneta, posebice djecu i mlade podsjećamo da budu odgovorni i razmišljaju o sigurnosti kako ne bi postali žrtve, ali niti počinitelji. Svaki oblik nasilja potrebno je prijaviti policiji pozivom na 192, dolaskom u policijsku postaju ili online prijavom na Red button.

 

Pisane vijesti