Izrađeni plakati na temu brzina i alkohol

Slika PU_KA/PU_info/2018/Konferencija_za_medije_plakati/naslovnica.jpg

Foto: PU karlovačka

Danas je u Policijskoj upravi karlovačkoj održana konferencija za medije vezano za projekt izrade vizualnih preventivno-edukativnih plakata na temu djelovanja na svijest vozača da ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola te da poštuju ograničenja brzine. 
Na konferenciji za medije uz predstavnike Policijske uprave karlovačke sudjelovao je predsjednik Savjeta za sigurnost prometa na cestama karlovačke županije, Dubravko Galić, predstavnice Srednje škole Duga Resa čija idejna rješenja su izabrana i to Michaela Kladušan, Matea Boban i Barbara Trbuščić te njihova mentorica prof. Vanja Car.
 

Naime, s ciljem podizanja razine sigurnosti cestovnog prometa i razvijanja svijesti kod vozača o opasnostima koje prijete ukoliko upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola i nepropisnom brzinom, Policijska uprava karlovačka uz potporu Savjeta za sigurnost prometa na cestama karlovačke županije, a u suradnji sa Srednjom školom Duga Resa (smjer grafički dizajn) provela je projekt izrade preventivnih plakata.
 
U ovom projektu sudjelovalo je 21 učenik 3. razreda smjera grafički dizajn koji su dali svoje kreativne i umjetničke ideje za osmišljavanje plakata. Izrađen je 21 prijedlog plakata, a dva su odabrana – rekla je prof. Vanja Car. Ujedno, zahvalila je na ukazanom povjerenju te naglasila kako je ponosna na učenice koje su zaista pokazale svoje znanje, kreativnost i svijest o ovoj problematici.

Zamjenik načelnika Policijske uprave karlovačke, Darko Bratić uz zahvalu svima koji su sudjelovali u ovom projektu, posebice nadarenim učenicama, naglasio je koliko je važno preventivno utjecati na svijest vozača kako bi se broj smrtno stradalih u prometu smanjio na najmanju moguću mjeru, a samim time i ostvarili ciljevi zadani „Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa 2011. – 2020. godina“.
O ideji i samom projektu izrade plakata, medijima je detalje prezentirao voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa Dražen Živčić. Naime, prateći sigurnosne pokazatelje o sigurnosti u prometu tijekom prva četiri mjeseca ove godine uočeno je povećanje broja prekršaja brzine neprimjerene uvjetima, te od ukupnog broja prometnih nesreća (281) u čak 68 prometnih nesreća ili 24,2 % kao uzrok se pojavljuje upravo brzina neprimjerena uvjetima. Sagledavajući i činjenicu da su u promatranom razdoblju policijski službenici iz prometa isključili 338 vozača zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola potaknuti smo da putem preventivno-edukativnih plakata utječemo na svijest vozača, a sve u cilju sigurnosti svih sudionika u prometu – istaknuo je voditelj Živčić. Sve navedeno ukazuje na potrebu dodatne edukacije svih vozača sudionika u prometu, niz preventivnih aktivnosti kojima bi se vozače upozorilo na opasnosti koje im prijete kršenjem prometnih propisa, a u konačnosti i represivnim mjerama koje bi utjecale na poboljšanje stanje sigurnosti u cestovnom prometu.
Plakati će uz pomoć jedinica lokalne samouprave biti postavljeni na panoe u Karlovcu, Dugoj Resi, Ogulinu i Slunju.
 
Da vozači u velikoj mjeri nisu svjesni koliko je opasno upravljati vozilom pod utjecajem alkohola i brzinom neprimjerenom uvjetima te mogućim posljedicama, svjesne su i učenice Michaela, Matea i Barbara koje su izrađenim plakatima kod vozača htjele izazvati emocije, da ih potaknu na razmišljanje kako na cesti nisu sami i kako se u samo jednom trenutku može dogoditi tragedija. Za njihove zasluge Policijska uprava karlovačka osigurala je prigodni poklon koji im je danas uručio zamjenik načelnika Policijske uprave karlovačke, Darko Bratić. 
 



Stranica