Izložba „PGP Cetingrad (PGP Maljevac) to smo mi…“

  • Slika /PU_KA/PU_info/2021/Izlozba_PGP_Cetingrad_(PGP Maljevac)_to smo mi…/1.jpg
  • Slika
  • Slika

Radi se o izložbi fotografija svih važnijih događanja koji su obilježili posljednjih 15 godina rada granične policije u Maljevcu i Cetingradu

Foto: PGP Cetingrad

Početkom siječnja 2006. godine ustrojena je Postaja granične policije Maljevac sa sjedištem u Maljevcu, a 1. veljače 2006. godine granična policija u Maljevcu službeno je započela s radom i djelovanjem. Od 1. siječnja 2018. Postaja granične policije izmještena je u novoizgrađenu zgradu u Cetingradu, a postaja mijenja naziv u Postaja granične policije Cetingrad. U proteklih 15 godina rada ove granične policije puno toga se mijenjalo i nadograđivalo, od raznih edukacija i priprema za ulazak u Schengenski prostor, tehničke opremljenosti, izgradnje graničnih prijelaza po Schengenskim standardima i standardima Europske unije, ali ljudskih potencijala.   
 
Kroz ovu policijsku postaju u tom periodu prošao je veliki broj policijskih službenica i službenika, koji su stjecali ili proširivali svoja znanja o radu granične policije. Mnogi od njih su u zasluženoj mirovini, neki su preraspodijeljeni u druge ustrojstvene jedinice unutar sustava MUP-a, a neki su i otišli iz redova policije. Kako je kroz sve te godine zajedničkog rada, ali i druženja vješto oko dugogodišnjeg policijskog službenika Pere Tominca, pojedine događaje znalo prepoznati i zabilježiti fotografijom, došlo se na ideju da upravo za 15.-tu obljetnicu postojanja ove postaje bude postavljena izložba fotografija nastalih u tom periodu.
 
Začetnik ideje da se postavi izložba fotografija svih važnijih događanja koji su obilježili posljednjih 15 godina rada granične policije u Maljevcu i Cetingradu upravo je kolega Tominac, koji je i autor najvećeg broja fotografija. Pokrovitelj izložbe je Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a RH Policijske uprave karlovačke.
 
Fotografije, njih više od 250, prikazuju razne događaje kao što su svečano otvorenje nove zgrade u Cetingradu, posjete bivše predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, raznih delegacija MUP-a, EU, Schengenske evaluacije, ali i razne fotografije iz svakodnevnih aktivnosti i rada, sportskih aktivnosti i sl. kolegica i kolega. Na jednom panou nalaze se fotografije posvećene samo umirovljenim policijskim službenicima koji su svaki na svoj način dali doprinos i ostavili trag u radu i stvaranju Postaje granične policije Maljevac.
 
Izložba je otvorena 5. siječnja i bila je postavljena u prostorijama Postaje granične policije Cetingrad, a trenutno je na MCGP Maljevac gdje ju mogu pogledati policijski službenici i zaposlenici MUP-a, ali zbog pandemije uzrokovane koronavirusom nije otvorena za javnost.
 
Cilj izložbe je da se bar na trenutak prisjetimo tih vremena i dragih nam kolegica i kolega s kojima smo radili, družili se i na druge načine obilježili važne događaje kao i animiranje mladih dolazećih generacija da vrijedno fotografiraju sva važnija događanja kako ista ne bi pala u zaborav – istaknuo je kolega Pero Tominac.         
 

Pisane vijesti