HNK iz Osijeka i MUP u borbi protiv ovisnosti i zlouporabe droga

  • Slika /PU_KA/PU_info/2022/HNK_iz_ Osijeka_ i_ MUP_ u_ borbi_ protiv_ ovisnosti_ i_ zlouporabe_ droga/4.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Povodom obilježavanja međunarodnog Mjeseca borbe protiv ovisnosti u Karlovcu je održana interaktivna preventivno-edukativna kazališna predstava za mlade

Foto: PU karlovačka

Danas 6. prosinca u Gradskom kazalištu „Zorin dom“ u Karlovcu povodom obilježavanja međunarodnog Mjeseca borbe protiv ovisnosti održana je interaktivna preventivno-edukativna kazališna predstava Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka „Zmajevi koji ne lete“ u režiji Damira Mađarića.

Aktivnost su organizirali Ravnateljstvo policije MUP-a i Policijska uprava karlovačka te Hrvatsko narodno kazalište iz Osijeka uz podršku Gradskog kazališta „Zorin dom“ iz Karlovca.

Cilj je podizanje razine svijesti javnosti o štetnim posljedicama ovisnosti te važnosti pružanja pomoći obitelji, osobito odgojnoj funkciji roditelja i brige cjelokupnog društva  u prevenciji ovisničkog stila življenja.

Predstava na emotivan način obrađuje mučnu temu mladenačke ovisnosti o drogama, posebice tzv. „novih droga“ kao i međusobno povezanu temu obiteljskog rastrojstva i emocionalnog zlostavljanja.

Kroz interaktivni pristup, predstava ukazuje na probleme mladenačke potrebe za isticanjem u društvu, potrebe za ljubavlju s isprepletenim unutarnjim ispitivanjem mladih: „Gdje pripadam i tko me voli?!“, a ujedno daje rješenja kome se obratiti za pomoć u slučaju ovakvih problema. Sadržaj predstave nudi preventivna rješenja i ukazuje javnosti na važnost sustavnog rada s mladima u smislu promicanja pozitivnih i zdravih stilova života.

Također, sadržaj predstave ukazuje na neke od rizičnih faktora koji mogu dovesti do zlouporabe droga, a što se može prevenirati adekvatnim pristupom i suradnjom svih dionika  zajednice. Namjera je predstavom doprijeti do što više mladih na gostovanjima diljem Republike Hrvatske dovodeći do rasprava i samopromišljanja odnosno shvaćanja  o rizicima opasnostima  i posljedicama  konzumacije droga.

Nakon  predstave, kao sastavni dio cjelokupnog preventivnog programa, održana je interakcija sa stručnom publikom „ Što je učinkovita prevencija zlouporabe droga“.

Na ovom događanju sudjelovali su načelnica Ureda glavnog ravnatelja policije Adrijana Bago, voditeljica Službe prevencije u Ravnateljstvu policije Sandra Veber, načelnik Policijske uprave karlovačke Darko Car, predstavnici Karlovačke županije, Grada Karlovca, odgojno-obrazovnih ustanova te učenici srednjih škola u Karlovcu.

Prilikom izjave za medije voditeljica Sandra Veber istaknula je kako je cilj mladima ponuditi pozitivna rješenja da sami donesu odluku i procjene koliko je droga štetna i naravno da ih se nauči vještinama zdravog i pozitivnog stila življenja. Načelnik Darko Car izjavio je kako se svi nadamo da će mladi shvatiti kolika je štetnost droge, da će reći ne drogi, a Policijska uprava karlovačka će svojim aktivnostima, preventivnim i represivnim nastojati da droge bude što manje i da ne bude toliko dostupna na ulicama. Prvak drame HNK Osijek Vjekoslav Janković naveo je kako je najbolji komentar ove predstave kada djeca kažu da to trebaju doći gledati i roditelji. Naime, djeca shvaćaju da nisu samo oni odgovorni.

Pisane vijesti