Građani oprez - novi oblik pokušaja prijevare

Slika PU_KA/Slike/zgrada PU.jpg

Policija je zaprimila obavijest građanina da mu je na kućnu adresu u Karlovcu nedavno došla nepoznata muška osoba i predstavila se kao djelatnik elektre te ga je građanin pustio u stan. Nepoznati muškarac rekao je tada da mora promijeniti osigurače te zatražio uplatnice o plaćanju struje i broj bankovnog računa što mu građanin nije ustupio jer je posumnjao u istinitost navoda. Nakon toga nepoznati muškarac naveo je da će mu netko drugi iz elektre promijeniti osigurače, a da njemu odmah plati 260 kuna, na što građanin nije pristao te je nepoznati muškarac otišao.  Policija upozorava – građani budite oprezni! Obzirom da postoji mogućnost da na ovakav način građani postanu žrtve prijevare, upozoravamo ih da olako ne nasjedaju pričama nepoznatih osoba, da povećaju oprez i pripaze koga puštaju u svoj dom.  Podsjećamo da se počinitelji, bilo muške ili ženske osobe, najčešće predstavljaju kao službene osobe, dostavljači pošiljaka, inkasatori, pripadnici vjerskih zajednica, medicinsko osoblje ili kao prodavači određenih proizvoda. Nakon što uđu u stan ili obiteljski kuću, iskorištavaju povjerenje građana i dovode ih u zabludu ili jednostavno iskorištavaju nepažnju građana i otuđuju predmete veće vrijednosti. Kako biste se zaštitili od ovakvih protupravnih ponašanja, savjetujemo sljedeće: • kod nenajavljenih posjeta ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi  • za djelatnike raznih tvrtki tražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice  • vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata, kroz ''špijunku'' ili korištenjem sigurnosnog lanca  • ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti  • budite sumnjičavi  • ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede  • dojavite policiji na broj 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama.   

Foto: ilustracija

Policija je zaprimila obavijest građanina da mu je na kućnu adresu u Karlovcu nedavno došla nepoznata muška osoba i predstavila se kao djelatnik elektre te ga je građanin pustio u stan. Nepoznati muškarac rekao je tada da mora promijeniti osigurače te zatražio uplatnice o plaćanju struje i broj bankovnog računa što mu građanin nije ustupio jer je posumnjao u istinitost navoda. Nakon toga nepoznati muškarac naveo je da će mu netko drugi iz elektre promijeniti osigurače, a da njemu odmah plati 260 kuna, na što građanin nije pristao te je nepoznati muškarac otišao. 

Policija upozorava - građani budite oprezni!

Obzirom da postoji mogućnost da na ovakav način građani postanu žrtve prijevare, upozoravamo ih da olako ne nasjedaju pričama nepoznatih osoba, da povećaju oprez i pripaze koga puštaju u svoj dom. 

Podsjećamo da se počinitelji, bilo muške ili ženske osobe, najčešće predstavljaju kao službene osobe, dostavljači pošiljaka, inkasatori, pripadnici vjerskih zajednica, medicinsko osoblje ili kao prodavači određenih proizvoda. Nakon što uđu u stan ili obiteljski kuću, iskorištavaju povjerenje građana i dovode ih u zabludu ili jednostavno iskorištavaju nepažnju građana i otuđuju predmete veće vrijednosti.

Kako biste se zaštitili od ovakvih protupravnih ponašanja, savjetujemo sljedeće:

  • kod nenajavljenih posjeta ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi 
  • za djelatnike raznih tvrtki tražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice 
  • vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata, kroz ''špijunku'' ili korištenjem sigurnosnog lanca 
  • ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti 
  • budite sumnjičavi 
  • ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede 
  • dojavite policiji na broj 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama. 


Stranica