Edukacijom mladih obilježit ćemo mjesec borbe protiv ovisnosti

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: PU karlovačka

U mjesecu borbe protiv ovisnosti  koji se obilježava od 15. studenoga do 15. prosinca Policijska uprava karlovačka u suradnji s odgojno-obrazovnim ustanovama planira provesti edukativna predavanja na temu prevencija ovisnosti, a s ciljem aktivnog mijenjanja  stavova i senzibiliziranja mladih o štetnim životnim navikama o ovisnosti.

U osnovnim i srednjim školama PU karlovačka će provoditi Komponentu 1: Prevencija ovisnosti, a koja je u sklopu projekta Zdrav za 5 namijenjena učenicima 8. razreda i učenicima 1. razreda srednjih škola.  Za učenike 8. razreda održat će se edukacija  pod komponenta 1: ovisnost i zlouporaba alkohola, pod nazivom:  Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola, a za učenike 1. razreda srednjih škola pod komponenta 2: ovisnost i zlouporaba droga, pod nazivom:  Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe psihoaktivnih droga.

U sklopu preventivne aktivnosti Zaštitimo mlade od alkohola bit će provedena interaktivna radionica za učenike 1. razreda srednjih škola, tijekom koje će se  upoznati s posljedicama koje nastaju prilikom neodgovorne konzumacije alkohola, a koje vode ka činjenju određenih neprimjernih ponašanja.

Kroz navedene edukacije, interaktivno i multidisciplinarno predavanje učenici će biti upoznati s osnovnim karakteristikama štetnosti rizičnih ponašanja te postupanjem policije kod nedozvoljenog posjedovanja sredstava ovisnosti (alkohol i droge ) kao i mogućim posljedicama i kaznenim sankcijama.

Intencija je da se učenike osvijesti o opasnostima koje proizlaze iz korištenja sredstava ovisnosti, da razviju vještine kritičkog razmišljanja i sposobnost prepoznavanja rizičnih situacija, da se odupru vršnjačkim pritiscima oko konzumiranja sredstva ovisnosti, ali i da ih se upozna s pozitivnim oblicima zabave i stilovima života (bez opijanja, konzumiranja droga, kockanja i drugo).

Nadalje, u mjesecu borbe protiv ovisnosti u osnovnim školama održat će se edukacija Ovisnost o internetu  s naglaskom na Sigurno korištenje interneta i društvenih mreža. Činjenica je da sve više mladih provodi vrijeme na Internetu, koji je postao neizostavni dio većine ljudi naročito mlade populacije, koji razvijaju ovisnost o društvenim mrežama,  računalnim igricama, on-line kockanju, komunikaciji i dr. Samim time postoji i veća mogućnost za potencijalne štetne učinke kako kod prekomjerne  upotrebe Interneta, tako i opasnosti s kojima se mogu susresti na  Internetu.

Na taj način ukazujemo im da su pravila ponašanja na Internetu slična onima u svakodnevnom životu te da su zabranjeni razni oblici agresivnog i uvredljivog ponašanja, poticanja govora mržnje i drugih neprimjernih  ponašanja koja su kažnjiva i u svakodnevnom životu.  Također je mladima i djeci bitno naglasiti da nisu krivi ako su žrtve internetskog nasilja ili uznemiravanja te da postoji način za rješavanje problema i da se mogu i trebaju obratiti za  pomoć.  Ovakvim tipom edukacije nastojimo potaknuti mlade da Internet koriste na siguran i odgovoran način, kako bi izbjegli mogućnost da postanu žrtve prevaranata i hakera.

Mjesec borbe protiv ovisnosti započeo je predavanjem u Osnovnoj školi Banija, edukacijom učenika 6. razreda na temu Ovisnost o internetu i učenika 8. razreda na temu Ovisnost i zlouporaba alkohola.
 

Pisane vijesti