Edukacijom mladih obilježen Dan ružičastih majica

Slika /PU_KA/PU_info/2019/Edukacijom_mladih_obiljezen_Dan_ruzicastih_majica/1.jpg
U Osnovnoj  školi Dragojle Jarnević, jučer 27. veljače, održane su edukativne radionice povodom obilježavanja Dana ružičastih majica. Kako je to dan u kojem se promovira prevencija vršnjačkog nasilja, učenicima petih i šestih razreda održana je edukacija na temu svih oblika nasilja, a osobito nasilja koje je među mladima rašireno putem Interneta i društvenih mreža. 
Edukacijom se nastoji osnažiti njihovo prepoznavanje nepoželjnih i kažnjivih radnji te potaknuti odgovorno i sigurno korištenje Interneta i društvenih mreža na kojima su mladi često žrtve nasilja svojih vršnjaka.
Na pitanje po čemu se elektroničko nasilje razlikuje od „Tradicionalnog“ vršnjačkog nasilja upoznati su da je razlika u dostupnosti, mnogo brojnijoj publici i svjedocima, a da anonimnost olakšava kršenje socijalnih normi te kod žrtve pojačava osjećaj nesigurnosti i straha radi čega posljedice takvog oblika nasilja ponekad mogu biti i ozbiljnije od onih prouzročenih međuvršnjačkim nasiljem u stvarnim situacijama.
U interaktivnoj komunikaciji učenici su pokazali veliko znanje prilikom korištenja društvenih mreža, a isto tako su dali do znanja da će ubuduće biti još oprezniji u komunikaciji s nepoznatim lažnim face prijateljima te svaki oblik nasilja prijaviti (vrijeđanje, prijetnja, neprimjerene fotografije, videa, uznemiravanje, poticanje na grupnu mržnju  i slično).
 

Stranica