Edukacijom do kvalitetnijeg provođenja očevida prometnih nesreća

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Jučer 5. veljače u Policijskoj upravi karlovačkoj za policijske službenike prometne policije djelatnice Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić iz Zagreba održale su edukaciju o vještačenjima i izuzimanju tragova u sklopu očevida prometnih nesreća.

Edukacija je provedena s ciljem podizanja kvalitete provođenja očevida prometnih nesreća, pravilnog izuzimanja tragova neophodnih za vještačenje te pravovremenog poduzimanja svih mjera i radnji kako bi pravilno i zakonito istražili uzroke prometnih nesreća, odnosno prikupili dovoljno materijalnih dokaza u daljnjem prekršajnom ili kaznenom postupku. Prezentirane su teme iz područje kemijsko-fizikalnih i toksikoloških vještačenja (kemijsko-fizikalna vještačenja, vještačenje CO, alkoholiziranost i prisutnost droga), područje kontaktnih vještačenja te područje prometno-tehničkih vještačenja.

Kao što je poznato očevid svake prometne nesreće podrazumijeva niz procesnih, odnosno tehničkih radnji koje na mjestu događaja uglavnom obavlja policijski službenik, a kako bi neposrednim opažanjem, prikupljanjem svih potrebnih podataka o događaju i to prvenstveno tragova prometne nesreće, materijalne posljedice i okolnosti pod kojima se dogodila prometna nesreća, utvrdio odgovornost samog počinitelja. 

Stoga je ovakva vrsta edukacije između stručnjaka spomenutog Centra i policijskih službenika iznimno važna, posebice kako bi se kroz međusobnu kvalitetnu razmjenu podataka došlo do unapređenja rada i veće kvalitete provođenja kriminalističkih istraživanja. 

U edukaciji su uz policijske službenike Policijske uprave karlovačke sudjelovali i policijski službenici iz susjednih policijskih uprava, ličko-senjske i sisačko-moslavačke te pripadnici 2. Satnije Vojne policije Karlovac Ministarstva obrane koji također provode očevide prometnih nesreća u kojima sudjeluju djelatne vojne osobe. 
 

Stranica