Edukacija policijskih službenika PP Duga Resa

  • Slika /PU_KA/PU_info/2023/PP Duga Resa_Prevencija_Prava žrtava/2.jpg
  • Slika

Edukacija je održana na temu pomoći i podrške žrtvama kaznenih djela i prekršaja

Foto: PU karlovačka
 
Prema strateškim smjernicama preventivnog djelovanja, Policijska uprava karlovačka u svom preventivnom radu kontinuirano provodi razne nacionalne preventivne projekte i uspostavlja međuresornu suradnju. Jačanje međuresorne suradnje i umrežavanje na lokalnoj razini između predstavnika svih relevantnih institucija (pravosuđa, zdravstva, socijalne skrbi, prosvjete, civilnih organizacija i dr.) bitna je za prepoznavanje rizičnih situacija, te preveniranje istih.
 
Sukladno tome, danas, 6. rujna, u prostorijama Policijske postaje Duga Resa, u zajedničkoj suradnji sa Ženskom grupom Korak, Karlovac, za policijske službenike održana je edukacija na temu pomoći i podrške žrtvama kaznenih djela i prekršaja. Edukaciju su održali policijska službenica za nadzor, planiranje i prevenciju Poliocijske uprave karlovačke Anita Gračan, djelatnica Ženske grupe Korak Sandra Turkanović, voditeljica aktivnosti programa "Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela" i načelnik Policijske postaje Duga Resa Dalibor Gojak.
 
Predavanje je održano za rukovoditelje i policijske službenike koji se u svom radu susreću sa žrtvama, te pružaju određenu potporu i potrebne informacije. Naglasak edukacije je bio kako pomoći i dati podršku žrtvama kaznenih djela, poštivajući stručne standarde, te pružiti potporu na nepristran, obziran, nediskriminirajući i  stručan način.
 
Edukacijom policijskih službenika, nastoji se povećati njihova svijest o potrebama žrtava, te unaprjeđenje položaja određenih ranjivih kategorija žrtava (žrtve obiteljskog nasilja, djeca žrtve, trgovanja ljudima, rodno uvjetovanog nasilja, nasilja u bliskim odnosima, spolnog nasilja, iskorištavanja ili zločina iz mržnje i žrtve s invalidnošću) na način da se sa žrtvama postupa na nepristran, uljudan i profesionalan način.

Jasno je da ne možemo neka kažnjiva djela i moguća neprimjerena ponašanja predvidjeti, ali međuresornom suradnjom i kontinuiranim koordiniranim postupanjem i edukacijom policijskih službenika i građana možemo poduzeti određene mjere i radnje kako bi prevenirali nasilne događaje, te zaštitili žrtve od nasilnog ponašanja, a ujedno poboljšali položaj žrtve i svjedoka. Svim relevantnim i pravovremenim informacijama o pravima žrtava kaznenih djela u kaznenim postupcima , možemo utjecati na to da se poboljša status žrtve, te osigura osjećaj da žrtva nije prepuštena sama sebi. 

Današnja edukacija prva je u nizu koja će se provesti za policijske službenike Policijske uprave karlovačke.
 

Pisane vijesti