Edukacija na temu: „Zaštitimo mlade od alkohola“

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Cilj projekta je slanje jasne poruke maloljetnicima o štetnosti konzumiranja alkohola, bez obzira na izloženost pritiska vršnjaka

Izvor: PU karlovačka

Policijska uprava karlovačka provodi preventivnu aktivnost pod nazivom Zaštitimo mlade od alkohola, koja je dopuna programa Za odgovorno odrastanje mladih. Radi se o projektu koji je 2013. godine kompanija HEINEKEN Hrvatska pokrenula u suradnji s portalom Žena.hr i Psihološkim centrom TESA. Policijska uprava karlovačka je 2016. godine postala partner kampanji s preventivnom aktivnosti Zaštitimo mlade od alkohola

Svjesni smo činjenice da maloljetnici često ne znaju kako reagirati i koji stav zauzeti kada je u pitanju konzumacija alkohola, stoga je cilj projekta slanje jasne poruke maloljetnicima o štetnosti konzumiranja alkohola, bez obzira na izloženost pritiska vršnjaka.

Ciljana skupina koju želimo obuhvatiti ovom edukacijom su prvenstveno učenici za koje su u odgojno-obrazovnim ustanovama organizirane razne radionice, ali i njihovi roditelji kako bi utjecali i na njihovu svijest o štetnosti konzumacije alkohola.

Slijedom toga, u ovoj školskoj godini prve edukacije za učenike prvih razreda srednje škole na temu Zaštitimo mlade od alkohola održane su u Tehničkoj školi Karlovac. Tom prilikom učenici su sudjelovali na interaktivnoj radionici, tijekom koje su upoznati s posljedicama koje nastaju prilikom neodgovorne konzumacije alkohola, a koje dovode do činjenja određenih neprimjernih ponašanja kao što su tuča, vika i galama na javnom mjestu, uništavanje tuđe imovine, vožnja pod utjecajem alkohola te niz drugih kažnjivih radnji.

Ujedno, učenici su upoznati i s prekršajno i kazneno pravnim aspektima prilikom neprimjerenog ponašanja, odnosno s izricanjem ili primjenom svih prekršajno ili kaznenopravnih sankcija. Tijekom edukacije učenici su imali priliku pomoću tzv. pijanih naočala isprobati kako izgleda pijanstvo, odnosno koliko je osoba pod utjecajem alkohola nekoordinirana, koliko su joj oslabljeni refleksi, ali i sama percepcija vida.
 

Stranica