Dvojica osumnjičena za gospodarski kriminalitet u Karlovcu

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/krim_policija.jpg

Hrvatski i makedonski državljanin počinili su više kaznenih djela 

Foto: ilustracija 
 
Policijski službenici Policijske uprave karlovačke dovršili su kriminalističko istraživanje vezano uz kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.
 
Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je 34-godišnji državljanin Republike Hrvatske počinio kazneno djelo Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju.  U razdoblju od 24. listopada 2017. godine do 11. rujna 2020. godine kao odgovorna osoba i ovlašteni potpisnik za raspolaganje novčanim sredstvima trgovačkog društva s područja Karlovca, poduzeo je više nezakonitih radnji u trgovačkom društvu kojim radnjama je bez pravne osnove s bankovnog računa ukupno isplaćeno 347.204,81 kn (46.067,00 eura), čime je protupravno stekao imovinsku korist u gore navedenom iznosu na štetu  trgovačkog društva.
 
U istom razdoblju su 34-godišnjak i 33-godišnji državljanin Makedonije osnovano sumnjivi da su počinili kazneno djelo Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. U navedenom razdoblju, dok je prvoosumnjičeni, a zatim i drugoosumnjičeni, obnašali dužnost direktora društva, nisu osigurali pravilno vođenje poslovnih knjiga trgovačkog društva, dnevnik, glavnu knjigu i pomoćne knjige odnosno tijekom nadzora Porezne uprave nisu dostavili poslovnu dokumentaciju i poslovne knjige, radi čega nije bilo moguće obaviti provjeru evidentiranih podataka putem knjige ulaznih i izlaznih računa. Kao odgovorne osobe trgovačkog društva nisu uredno vodili poslovne knjige na način da je moguće u cijelosti provjeriti poslovne događaje, financijski položaj i uspješnost poslovanja društva, glavne knjige i poslovne dokumentacije, a isti nisu bili dostupni poreznom tijelu, a u bruto bilanci za 2019. godinu nisu proknjiženi stanja i prometi preko žiro računa. 
 
Ujedno se 33-godišnjaka sumnjiči da je počinio i kazneno djelo Povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje budući da je kao direktor i odgovorna osoba trgovačkog društva, propustio u roku od tri tjedna nakon što je trgovačko društvo postalo nesposobno za plaćanje, zatražiti pokretanje stečajnog postupka, iako je znao da je poslovni račun trgovačkog društva od 21. kolovoza 2019. godine u neprekidnoj blokadi do 10. rujna 2020. godine zbog otvaranja i zaključenja stečajnog postupka nad istim. Na dan 19. listopad 2019. godine protekao je rok od 60 dana od dana neprekidne blokade računa, čime je društvo postalo nesposobno za plaćanje.
 
Zbog sumnje da su osumnjičeni muškarci počinili naprijed opisana kaznena djela, protiv njih je Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu proslijeđeno Posebno izvješće.

Priopćenja | Kaznena djela i zakon