Dvojica muškaraca oštetila trgovačko društvo za gotovo 600 tisuća eura

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/RH MUP novi.jpg

Hrvatski državljanin i državljanin Sjeverne Makedonije počinili više kaznenih djela 

Foto: ilustracija
 
Policijski službenici Policijske uprave karlovačke su zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta, proveli kriminalističko istraživanje nad 33-godišnjim hrvatskim državljaninom i 29-godišnjim državljaninom Sjeverne Makedonije.
 
Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja su obojica muškaraca počinila kazneno djelo Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju. Naime, iste se sumnjiči da, u razdoblju od 4. listopada  2017. godine do 31. siječnja 2018. godine, i to hrvatskog državljanina kao stvarnog voditelja poslovanja trgovačkog društva sa sjedištem u Karlovcu, a državljanina Sjeverne Makedonije kao direktora istog trgovačkog društva, nisu položili ostvareni gotovinski promet na poslovne račune trgovačkog društva u iznosu od 4.513.375,06 kn/599.027,81 eura, čime su protupravnim djelovanjem oštetili trgovačko društvo za navedeni iznos, zadržavši cjelokupni gotovinski promet za sebe.
 
Također se državljanina Sjeverne Makedonije sumnjiči da je počinio kazneno djelo Povreda obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga na način da, u razdoblju od 1. studenog 2017. godine do 18. rujna 2019. godine u svojstvu direktora, dakle odgovorne osobe, nije vodio poslovne knjige koje je bio dužan voditi sukladno Zakonu o računovodstvu radi utvrđivanja podataka koji su od utjecaja na utvrđivanje poreznih obveza te na zahtjev nadležnog poreznog tijela nije dostavio poslovne knjige, čime je otežano odnosno onemogućena preglednost poslovanja navedenog trgovačkog društva, a slijedom toga i određivanje parametara za obračun poreznih obveza.
 
Ujedno se 29-godišnjaka sumnjiči i da je počinio kazneno djelo Povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje iz Zakona o trgovačkim društvima. On je kao direktor, propustio u roku od tri tjedna nakon što je trgovačko društvo postalo nesposobno za plaćanje, prema odredbama Stečajnog zakona, zatražiti pokretanje stečajnog postupka, iako je znao da je poslovni račun trgovačkog društva od 9. svibnja 2018. godine u neprekidnoj blokadi, a ostali poslovni računi društva od 17. rujna 2018. godine.
 
Zbog sumnje da su muškarci počinili naprijed opisana kaznena djela, protiv njih je Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu proslijeđena kaznena prijava.

Državljanin Sjeverne Makedonije se nalazi izvan područja Republike Hrvatske te je za njime raspisana potraga.

Priopćenja | Kaznena djela i zakon