Dan sigurnijeg interneta

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/19-03-phishing-002.jpg

Cilj je osnažiti djecu i mlade za primjereno, odgovorno i sigurno korištenje interneta i drugih on-line i mobilnih tehnologija

Foto: ilustracija

Dan sigurnijeg interneta obilježava se u organizaciji europske mreže „INSAFE“ drugi utorak u veljači, a ove godine to je 9. veljača. Navedena mreža sastoji se od nacionalnih centara za podizanje svijesti o sigurnom korištenju interneta u 31 zemlji (27 zemalja članica EU, Island, Norveška, Srbija i Rusija). Osnovna cilj INSAFE mreže je osnažiti djecu i mlade za primjereno, odgovorno i sigurno korištenje interneta i drugih on-line i mobilnih tehnologija.
 
Kada govorimo o internetu, neizbježno je reći da je on danas neizostavan dio našega društva, koji ima svoje izazove i opasnosti. Dostupan je svima, omogućava brz i lak pristup informacijama, glazbi, igri te jednostavnu komunikaciju pogotovo danas u vrijeme pandemije izazvane Covidom–19. Moderna tehnologija ima mnoge prednosti i unaprjeđenje kvalitete života, ali isto tako ako se ne koristi na primjeren način, poštujući pravila komunikacije i ne vodeći računa o sigurnosti i zaštiti svih uključenih, može imati negativne posljedice.
 
Izuzetno je važno služiti se internetom na siguran način, izbjegavati linkove s nepoznatim stranicama, ne dogovarati susrete s nepoznatim osobama pogotovo kada su u pitanju najmlađi (djeca) koji dosta vremena provode uz svoje pametne mobitele, računala, tableta koristeći se raznim aplikacijama kao što su Skype, Microsoft Teams, Jitsi, WhatsApp, Viber, Messenger i dr.        
   
Oblici nasilja na društvenim mrežama

Neki oblici nasilja ne društvenim mrežama su: poticanje grupne mržnje, napade na privatnost, uznemiravanje, uhođenje, vrijeđanje, nesavjestan pristup štetnim sadržajima, širenje nasilnih i uvredljivih komentara, slanje okrutnih, zlobnih, katkad i prijetećih poruka, kreiranje internetskih stranica koje sadrže priče, crteže, slike i šale na račun vršnjaka i slično. U stvarnim situacijama publika je puno šira, a zbog osjećaja anonimnosti počinitelji mogu biti okrutniji i nasilniji nego što bi se usudili biti u stvarnom svijetu.
 
Zapamtimo neke objave na društvenim mrežama i navikama vezanima uz njih mogu itekako naštetiti. Događa se zlouporaba fotografija profila i drugih objavljenih fotografija koje se koriste za otvaranje lažnog profila na društvenoj mreži ili neke druge aplikacije.  Društvene mreže, pogotovo s lažnim profilom koriste se za javne obračune s privatnim osobama. Na primjer netko vas je razljutio i odmah ste poželjeli napisati status o tome na jednoj društvenoj mreži ili objaviti inspirativni citat na drugoj društvenoj mreži uz poruku dotičnoj osobi. Na ovaj način širi se govor mržnje preko interneta, dolazi do širenja društveno neprihvatljivih ponašanja koje utječu na psihosocijalni razvoj djece i mladih, gdje se javljaju razni oblici iskorištavanja i zlostavljanja putem interneta, a koji u konačnosti mogu dovesti i do određenih posljedica koje sa sobom nose sankcije.
   
Kako se zaštiti?
 
Obavezno policiji prijaviti svaki oblik kažnjive vrste nasilja, a to su seksualno iskorištavanje, kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka, povreda privatnosti, uznemiravanje. Prijaviti možeš pozivom na 192, dolaskom u policijsku postaju, ali i on line prijavom na Red Button.
 
Koristeći se internetom na siguran i oprezan način izbjeći ćemo internetske prijevare, krađe i druge neprihvatljive radnje koje sa sobom nose određene posljedice. 
 
Sve korisnike interneta, posebice djecu i mlade podsjećamo da budu odgovorni i razmišljaju o sigurnosti. Više o računalnoj sigurnosti pročitajte na stranicama MUP-a - RAČUNALNA SIGURNOST
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica