„Četiri ubojice u prometu“

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/vozilo_5.jpg

Pozivamo sve sudionike u prometu na oprez i odgovorno ponašanje u prometu. Vodite računa o svojoj sigurnosti kao i svih sudionika u prometu!

Foto: ilustracija 
 
Započela je turistička sezona, pojačao se intenzitet prometa na našim cestama odnosno na prometnicama koje vode prema moru kao i prema unutrašnjosti te prema graničnim prijelazima. Samim time, policijski službenici Policijske uprave karlovačke postupati će preventivno, naročito kada je u pitanju sigurnost u cestovnom prometu, a i represivno prema vozačima koji grubo krše prometne propise.
 
Cilj policije je svim sudionicima u prometu skrenuti pozornost na sigurnije ponašanje te ih upozoriti i podsjetiti kako sami mogu smanjiti stradavanje i neželjene posljedice stoga ćemo podsjetiti kolike su kazne za najčešće prometne prekršaje, a to su prekršaji prekoračenja brzine, alkoholiziranosti vozača, nekorištenja sigurnosnog pojasa te korištenje mobitela za vrijeme vožnje. Sve ove prekršaje nazivamo „četiri ubojice u prometu“.
 

Nepropisna brzina je najčešći prekršaj u cestovnom prometu i dalje vodeći uzrok najtežih prometnih nesreća i smrtnog stradavanja. Ukoliko vozač ne prilagodi  brzinu kretanja osobinama i stanju ceste te drugim uvjetima u prometu kaznit će se sa 130,00 eura. Novčana kazna za prekoračenje brzine za više od 50 km/h na cestama izvan naselja je od 660,00 do 1990,00 eura. Za prekoračenje od 30 do 50 km/h je 260,00 eura, a od 10 do 30 km/h 60,00 eura.
 
Na cesti u naselju vozač se ne smije kretati brzinom većom od 50 km/h, odnosno brzinom koja je dopuštena prometnim znakom. Kazna za prekoračenje za više od 50 km/h je 1320,00 do 2650,00 eura ili kazna zatvora do 60 dana, za prekoračenje od 30 do 50 km/h od 390,00 do 920,00 eura, od 20 do 30 km/h 130,00 eura, od 10 do 20 km/h 60,00 eura i do 10 km/h 30,00 eura.

Uz brzinu, vožnja pod utjecajem alkohola je čest uzrok najtežih nesreća. Vožnja pod utjecajem alkohola je opasno, rizično ponašanje koje može dovesti do prometne nesreće s teškim posljedicama. Općepoznata je činjenica da vozači ne smiju upravljati vozilom na cesti niti početi upravljati vozilom ako u krvi imaju alkohola iznad 0,50 promila. Za vožnju od 0,5 do 1 promil je kazna od 390 do 660 eura, od 1 do 1,5 promila alkohola u krvi od 660 do 1990 eura, s više od 1,5 promila od 1320,00 do 2650,00 ili do 60 dana zatvora. Međutim, zakon predviđa i kategorije vozača koji ne smiju upravljati vozilom na cesti, niti početi upravljati vozilom, ako su pod utjecajem droga ili lijekova ili ako u krvi imaju alkohola, a to su vozač vozila C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE i H, instruktor vožnje, mladi vozač, kao i vozač vozila B kategorije kada upravlja vozilom u profesionalne svrhe (taksist, vozač hitne pomoći, vozač u tvrtkama i tijelima državne vlasti itd.),
 
Također je i nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje opasno, vozači ga osim za pozive koriste i za dopisivanje, korištenje društvenih mreža ili pregledavanje internetskih sadržaja. Propisana kazna je 130,00 eura.
 
Vozač i svi putnici u vozilu u kojem su ugrađeni sigurnosni pojasevi tijekom vožnje moraju biti vezani, a kazna za taj prekršaj je 130,00 eura. Potrebno je probudi svijest kod svih putnika u vozilu da su se dužni vezati, a naročito je to važno na autocestama zbog velikih brzina.
 

Od ostalih prekršaja izdvajamo:
 
Osoba koja u prometu na cesti upravlja motornim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320,00 do 2650,00 eura ili kaznom zatvora do 60 dana.
 
Istom kaznom će biti kažnjen vozač koji je u prometu zatečen da upravlja vozilom dok mu je vozačka dozvola oduzeta ili je isključen iz prometa ili upravlja pod izrečenom zaštitnom mjerom zabrane upravljanja odnosno korištenja vozačke dozvole ili je privremeno nesposoban.
 
Također će se istom kaznom kazniti za prekršaj i vozač koji se odbije podvrgnuti ispitivanju radi utvrđivanja prisutnosti u organizmu alkohola, droga ili lijekova ili liječničkom pregledu odnosno uzimanju krvi i urina.

Za određene prekršaje propisani su i negativni bodovi.

 
Cilj policije je smanjiti broj prometnih nesreća i stradavanja u njima te dodatno utjecati na svijest sudionika u prometu o potrebi poštivanja prometnih propisa, odnosno odvratiti ih od činjenja prometnih prekršaja te osvijestiti javnost o posljedicama kršenja ovih prometnih prekršaja.
 
Pozivamo sve sudionike u prometu na oprez i odgovorno ponašanje u prometu. Vodite računa o svojoj sigurnosti kao i svih sudionika u prometu!

Pisane vijesti | Promet i vozila