Budite odgovorni i sigurni sudionici u prometu bez korištenja mobitela tijekom vožnje

Slika PU_KA/MUP_slike/policija03.jpg

Kako nam je današnji život postao gotovo nezamisliv bez korištenja mobilnih uređaja u bilo kojim situacijama, a sve češće i u onim koje mogu postati vrlo opasne za sve sudionike u prometu, postajemo svjesni nove pošasti, a ona se naziva distrakcija. Pojam distrakcija, u prijevodu, nepažnja, a u prometnom kontekstu znači skretanje pažnje s vožnje uzrokovane nekim događajem, objektom (uređajem) ili osobom unutar ili izvan vozila. Poznato je da korištenje mobitela za vrijeme vožnje odvlači pozornost vozača i smanjuje mu koncentraciju na samu vožnju, kao i da je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano da vozač motornog vozila za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjili mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja motornim vozilom te da se mobitel za vrijeme vožnje može koristiti ako se upotrebljava naprava koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke. Bez obzira na zakonske odredbe i novčanu kaznu od 500 kuna koja je predviđena za ovaj prekršaj, postoji veliki broj osoba koje krše ovaj zakonski propis i ne odriču se razgovora, čitanja i pisanja poruka putem mobitela u vožnji te na takav način ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu. Tako je na području Policijske uprave karlovačke u 2016. godini utvrđeno 699 prekršaja korištenja mobitela za vrijeme vožnje, a 2015. godine 555 prekršaja. Kako svakodnevno uočavamo vozače koji tijekom vožnje upotrebljavaju mobitel, podsjećamo na slijedeće:  obavezno koristite tzv. Hands-free sustav – u protivnom činite prekršaj  novi uređaji koji se koriste tijekom vožnje (mobiteli, navigacija i ostalo) često ometaju vozače i odvraćaju im pozornost od ceste  upotreba mobitela (razgovor, a naročito čitanje ili pisanje SMS poruka) smanjuje koncentraciju, a kod nekih vozača može dovesti do usporavanja reakcija (npr. prilikom promjene svjetla na semaforu, u slučaju da vozilo koje se nalazi ispred njih naglo zakoči i sl.)  vozači koji koriste mobitel tijekom vožnje (čak ukoliko koriste hands-free sustav) imaju suženo vidno polje tako da ne uočavaju periferne informacije (npr. prometne znakove, semafore, druga vozila) Važno je napomenuti da mnogi ne mogu istovremeno biti jednako koncentrirani na dvije radnje, odnosno u ovom slučaju na vožnju i korištenje mobitela te pravovremeno reagirati u slučaju potrebe što za posljedicu može imati prometnu nesreću i stradavanje. Iz tih razloga, a kako bi spriječili kršenje prometnih propisa koji mogu uzrokovati teška stradavanja u prometu, vozačima savjetujemo da budu odgovorni i sigurni sudionici u prometu bez korištenja mobitela tijekom vožnje.

Foto: ilustracija

Kako nam je današnji život postao gotovo nezamisliv bez korištenja mobilnih uređaja u bilo kojim situacijama, a sve češće i u onim koje mogu postati vrlo opasne za sve sudionike u prometu, postajemo svjesni nove pošasti, a ona se naziva distrakcija. Pojam distrakcija, u prijevodu, nepažnja, a u prometnom kontekstu znači skretanje pažnje s vožnje uzrokovane nekim događajem, objektom (uređajem) ili osobom unutar ili izvan vozila.
 
Poznato je da korištenje mobitela za vrijeme vožnje odvlači pozornost vozača i smanjuje mu koncentraciju na samu vožnju, kao i da je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano da vozač motornog vozila za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjili mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja motornim vozilom te da se mobitel za vrijeme vožnje može koristiti ako se upotrebljava naprava koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke.
 
Bez obzira na zakonske odredbe i novčanu kaznu od 500 kuna koja je predviđena za ovaj prekršaj, postoji veliki broj osoba koje krše ovaj zakonski propis i ne odriču se razgovora, čitanja i pisanja poruka putem mobitela u vožnji te na takav način ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu. Tako je na području Policijske uprave karlovačke u 2016. godini utvrđeno 699 prekršaja korištenja mobitela za vrijeme vožnje, a 2015. godine 555 prekršaja.
 
Kako svakodnevno uočavamo vozače koji tijekom vožnje upotrebljavaju mobitel, podsjećamo na slijedeće:
 

  •  obavezno koristite tzv. Hands-free sustav – u protivnom činite prekršaj 
  •  novi uređaji koji se koriste tijekom vožnje (mobiteli, navigacija i ostalo) često ometaju vozače i odvraćaju im pozornost od ceste 
  •  upotreba mobitela (razgovor, a naročito čitanje ili pisanje SMS poruka) smanjuje koncentraciju, a kod nekih vozača može dovesti do usporavanja reakcija (npr. prilikom promjene svjetla na semaforu, u slučaju da vozilo koje se nalazi ispred njih naglo zakoči i sl.) 
  •  vozači koji koriste mobitel tijekom vožnje (čak ukoliko koriste hands-free sustav) imaju suženo vidno polje tako da ne uočavaju periferne informacije (npr. prometne znakove, semafore, druga vozila) 

Važno je napomenuti da mnogi ne mogu istovremeno biti jednako koncentrirani na dvije radnje, odnosno u ovom slučaju na vožnju i korištenje mobitela te pravovremeno reagirati u slučaju potrebe što za posljedicu može imati prometnu nesreću i stradavanje. Iz tih razloga, a kako bi spriječili kršenje prometnih propisa koji mogu uzrokovati teška stradavanja u prometu, vozačima savjetujemo da budu odgovorni i sigurni sudionici u prometu bez korištenja mobitela tijekom vožnje. 
 



Stranica